Suđenje

Miletić: Vještačenje telefona optužene i ostalih

24. Septembra 2020.18:17
Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, optuženoj za primanje dara i drugih oblika koristi, vještak informatičke struke ispričao je da je vršio vještačenje dva telefona optužene.


Azra Miletić: Foto: BIRN BiH 

Irhad Kos, vještak za operativno tehnički nadzor i informatičku potporu Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), ispričao je da je po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 23. marta 2015. godine vršio vještačenje mobilnih telefona, SIM kartica, eksternih hard diskova i forenzičkih slika telefona koje je koristila optužena, te Ramo Brkić, Senad Šabić i Vlatka Maksimović.

Kos je pojasnio da je imao tehnički zadatak da s uređaja izvuče podatke i pretvori ih u čitljivu formu.

“Mi nismo imali zadatak da vršimo pretragu tih podataka i analizu rezultata. Mi nismo radili analitiku. U naredbi nije traženo da izvršimo pretragu sadržaja. Mi nismo vršili analizu rezultata na način da smo imali određene pojmove i brojeve. Mi možemo sada pretraživati da ubacimo pojam ili broj i pretražimo izvještaj koji je rezultat vještačenja”, kazao je Kos.

Nedim Ćosić, sudija Općinskog suda u Sarajevu, nakon prigovora Odbrane donio je odluku da neće dopustiti da vještak vrši pretragu, već je od njega tražio da pojasni kako da Sud vrši pretragu što je vještak i pojasnio.

Na ovom suđenju vještak je čitao SMS poruke sa mobitela koje je koristila Azra Miletić, a odnosile su se na pitanja o zdravlju i dogovorima za izlazak na kafu.

Miletić je izjavila da ne spori da je komunicirala sa S-1 i Vlatkom Maksimović, naglasivši da nikada nije imala kontakt sa Ramom Brkićem i Senadom Šabićem.

Jesenka Rešidović, braniteljica optužene, kazala je da ne osporava autentičnost Kosovog vještačenja, sadržaj poruka i sadržaj mobilnih aparata i kompjutera Azre Miletić.

Naglasila je da je potpuno nezakonito u ovom postupku provoditi vještačenje koje se odnosi na uređaje koje su koristili Brkić i Šabić, jer se njima ne sudi u ovom postupku.

“Da je Brkić Ramo ili Šabić obećavao nešto S-1, optužena nema ništa sa tim”, kazala je Rešidović.

Miletić je navela da se radi o čistom odugovlačenju postupka.

Miletić je bila optužena u predmetu sa Ramom Brkićem i Senadom Šabićem, ali je njen postupak u odnosu na njih dvojicu razdvojen.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara, a oslobođena je optužbe za kršenje zakona od strane sudije, te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

Sudija Ćosić je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu da vještak iznese i nalaz koji se odnosi na uređaje Brkića i Šabića.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. oktobar.

 

Albina Sorguč