Vijest

U narednim mjesecima mogućnost povratka bosanskohercegovačkih državljana iz Sirije

24. Septembra 2020.17:10
Porodice bosanskohercegovačkih građana koji se nalaze u kampovima “Al Hol” i “Al Roj” u Siriji su nakon sastanka sa državnim ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem istakle da bi se u narednim mjesecima mogao očekivati povratak jedne grupe.

This post is also available in: English

Protest porodica bh. državljana koji se nalaze u Siriji. Foto: BIRN BiH

Alema Dolamić, Fatma Kasupović i Azra Divović sastale su se sa ministrom Cikotićem, sa zahtjevom da se bh. državljani vrate iz Sirije što je prije moguće.

Nakon sastanka Dolamić je izjavila kako su utisci razgovora sa ministrom pozitivni. On nije dao određeni rok, nego je, kako ona naglašava, rekao da će se njihov problem što hitnije riješiti.

Dolamić je istakla kako im je ministar rekao da “to više nije tajni dokument”, te da će Ministarstvo sigurnosti svaku novu informaciju podijeliti sa porodicama.

“Naredne sedmice ovo ide na Vijeće ministara, tako da u narednim mjesecima bi mogli očekivati iduću grupu”, istakla je Dolamić u razgovoru sa novinarima nakon sastanka.

Pojasnila je da je Cikotić naglasio kako se dva mjeseca aktivno bavi njihovim problemima, te da će dati sve od sebe da im pomogne. On je na sastanku, kako su rekle, kazao i da procedura povratka najviše ovisi o međunarodnim partnerima.

Povratak državljana BiH iz Sirije će, prema Dolamić, biti u manjim grupama, a na sastanku su članovi porodica poseban naglasak stavile na povratak oko 80 žena i djece.

Zadovoljna i ohrabrena razgovorom sa ministrom Cikotićem bila je i Fatma Kasupović, čija se snaha nalazi u Siriji sa dvoje djece. Posebno ju je ohrabrio, kako je rekla u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), odgovor ministra da postoje velike šanse da njena snaha bude deportovana ovdje iako nije bh. državljanka.

“Rekao je da postoji mogućnost, velike su šanse pod uslovom da ona izrazi želju da želi da dođe u BiH, kao što je ona već izrazila”, izjavila je Kasupović, čijem bratu Senadu Kasupoviću se trenutno sudi u Državnom sudu za djela terorizma.

Ministar Cikotić nije davao komentare za medije nakon sastanka, ali je objavljeno saopštenje u kojem je naveo kako Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa svojim nadležnostima čini sve da se što prije osiguraju svi neophodni uslovi za povratak i prihvat bh. državljana iz Sirije, posebno žena i djece.

“Uprkos spremnosti i opredijeljenosti Ministarstva sigurnosti BiH da nastavi sa procesom povratka započetog u decembru prošle godine, zbog pandemije COVID-19, povratak ovih osoba je prolongiran dok se ne steknu povoljni uslovi”, navedeno je u saopštenju.

Protest porodica bh. državljana koji se nalaze u Siriji. Foto: BIRN BiH

Prije sastanka ispred Državnog parlamenta održan je protest na kojem su porodice pokušale skrenuti pažnju javnosti na problem bh. građana koji se nalaze u kampovima i zatvorima u Siriji i po nekoliko godina.

U razgovoru za BIRN BiH su istakli da im je najvažnije da se državljani BiH vrate iz Sirije na sigurno i da je to njihov glavni zahtjev.

Azra Divović je prije odlaska na sastanak s ministrom za BIRN BiH rekla kako je njen brat poginuo u Siriji, ali da su iza njega ostali supruga i dijete.

“To je dijete moje, od mog brata i ja sam dužna sa božije i ljudske strane da pomognem koliko mogu. Ali bez vlasti i zakona ne mogu ništa uraditi. (…) Želim da se glas naš čuje, za naše ministre, za našu vladu, da konačno nešto počnu raditi da bismo došli do naše djece. Jer to su djeca koja pate tamo, prvo što gube na školovanju, drugo što gube na svemu, a trebaju nas. Zaista nas trebaju”, kazala je ona.

Fatima Galijašević, čija kćerka se nalazi u kampu “Al Hol”, prije protesta je za BIRN BiH rekla kako je došla na protest zbog svih građana koji se nalaze u Siriji, a pogotovo zbog djece i bolesnih.

“Od [ministra] očekujem da bude korektan i da razumije kao roditelj, jer smo mi svi roditelji. On ima tu mogućnost da nam pomogne i našu djecu vrati nazad”, kaže Galijašević.

Da će sve ići u korist porodica koje zahtijevaju povratak svojih članova iz Sirije od sastanka sa ministrom Cikotićem očekivala je i Senija Muhamedagić.

“Od ovog ministra očekujemo da će nam izaći u susret i biti na našoj strani i da će nam pomoći. Ovdje puno ima porodica šehida koji tražimo svoju djecu, da nam se djeca vrate iz Sirije što prije”, kaže ona za BIRN BiH, dodajući da joj se kćerka sa četvero djece nalazi u jednom od kampova.

Za Šaćira Gostevčića, čija snaha i petero unučadi se nalaze u Siriji, krajnje je vrijeme da se nešto poduzme po pitanju povratka bh. državljana iz razloga što se dešavaju izvjesni problemi u kampovima.

“Sad je počelo i nekakvo maltretiranje u vidu uzimanja novca, uzimanja mobitela, pretresanja. Ne dobiju na vrijeme humanitarnu pomoć da bi izvukli neku informaciju”, rekao je on.

U BiH je u decembru deportovana grupa bivših stanovnika takozvane Islamske države u kojoj je bilo sedam muškaraca, šest žena i 12 djece. To je bila prva grupa koja je organizovano stigla iz Sirije nakon pada takozvane Islamske države. U kampovima u Siriji i dalje se nalaze desetine žena i djece iz BiH.

Lamija Grebo


This post is also available in: English