Vijesti


Ključ Podignuta optužnica za strijeljanje najmanje 78 civila u Ključu 13. Novembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa.
Mehmed Tutmić Povratniku sa sirijskog ratišta izrečena jedinstvena kazna za terorizam i držanje oružja 13. Novembra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je preinačio presude Mehmedu Tutmiću kojima je osuđen na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji te na godinu i po zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, te mu je izrekao jedinstvenu kaznu od pet godina i pet mjeseci zatvora.
Korištenje igrališta u Starom Gradu u Sarajevu na vlastitu odgovornost 12. Novembra 2020. Vijest Košarkaško igralište izgrađeno prije više od godinu dana u ulici Nadmlini, nedaleko od Baščaršije u Sarajevu, koristi se na vlastitu odgovornost jer trenutno nema upotrebnu dozvolu, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Salihović: Probijanje limita za reprezentaciju 12. Novembra 2020. Suđenje Svjedoci Optužbe na suđenju bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću govorili su o prekoračivanju troškova reprezentacije koji su bili zadati na nivou države.
Završeno izvođenje dokaza u postupku protiv MUP-a RS-a 12. Novembra 2020. Vijest Pred Osnovnim sudom u Banjaluci održana je glavna rasprava i izvedeni svi dokazi po tužbi koju su, zbog diskriminacije protiv Republike Srpske (RS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ovog entiteta, podnijele Aleksandra Ninić Vranješ i Sofija Grmuša, aktivistkinje neformalne grupe “Pravda za Davida”, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njihova advokatica Jovana Kisin.
Osnovni sud u Banja Luci Osnovni sud u Banjaluci ponovo odlučio u korist aktivista 12. Novembra 2020. Vijest Osnovni sud u Banjaluci donio je presudu kojom je dvadeset aktivista oslobodio odgovornosti koje im je prekršajnom prijavom na teret stavljala banjalučka policija, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) jedan od advokata aktivista Dragan Tolimir.
Ustavni sud odbio apelaciju Enesa Ćurića 12. Novembra 2020. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se odbija apelacija Enesa Ćurića, osuđenog na osam godina zatvora zbog zločina počinjenog protiv civila hrvatske nacionalnosti u mostarskom naselju Bijelo Polje tokom 1993. godine.
Kod Srebrenice nađeni posmrtni ostaci tri žrtve iz 1993. godine 12. Novembra 2020. Vijest Prilikom ekshumacije na lokalitetu Kragljivoda na području Srebrenice, nađena su kompletna tijela tri žrtve iz proteklog rata, saopštili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Gavrilu Steviću potvrđena oslobađajuća presuda za ratovanje u Ukrajini 12. Novembra 2020. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom je Gavrilo Stević oslobođen optužbe za pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno za ratovanje u Ukrajini.
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za zločine u Goraždu 12. Novembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Brane Petkovića, komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srpske opštine Goražde, zbog propuštanja da poduzme nužne i razumne mjere da spriječi ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine u naselju Lozje – Kokino Selo.