Vijest

Završeno izvođenje dokaza u postupku protiv MUP-a RS-a

12. Novembra 2020.16:55
Pred Osnovnim sudom u Banjaluci održana je glavna rasprava i izvedeni svi dokazi po tužbi koju su, zbog diskriminacije protiv Republike Srpske (RS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ovog entiteta, podnijele Aleksandra Ninić Vranješ i Sofija Grmuša, aktivistkinje neformalne grupe “Pravda za Davida”, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njihova advokatica Jovana Kisin.

Aleksandra Ninić Vranješ i Sofija Grmuša ispred Osnovnog suda u Banjaluci Foto: BIRN BiH

Aleksandra Ninić Vranješ i Sofija Grmuša tužile su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nakon što im je nekoliko policajaca u novembru prošle godine prišlo dok su sjedile na javnoj klupi na Trgu Krajine i upozorilo ih da nemaju pravo da tu sjede, nakon čega su i udaljene sa javne površine.

Njih dvije su MUP RS-a tužile jer smatraju da se u njihovom slučaju radi o diskriminaciji jer im policija ne dozvoljava sjedenje na javnim klupama samo zato što su članovi neformalne grupe “Pravda za Davida”.

Ninić Vranješ je za BIRN BiH kazala da su pred Sudom svjedočile o diskriminaciji konkretnog dana koji je predmet tužbe, ali i o diskriminaciji prema aktivistima “Pravde za Davida”.

Ona podsjeća da su članovi grupe “Pravda za Davida” od MUP-a RS-a ranije tražili informaciju o tome da li postoji bilo kakva zabrana koja se odnosi na ovu grupu ili građane koji su okupljeni oko njih i da je odgovor iz Ministarstva bio negativan.

Ninić Vranješ tvrdi da je onda nejasno na osnovu čega policijski službenici građanima koji su okupljeni oko grupe “Pravda za Davida” brane stajanje ili sjedenje na javnim površinama.

“Imale smo priliku opisati, do detalja, ne samo događaj iz novembra 2019. godine, kada su policijsku službenici, nama dvjema naredili da napustimo Trg Krajine, jer nam kao pripadnicama grupe nije dozvoljeno da tu boravimo, već i druge slučajeve koji pokazuju diskriminatorno ponašanje pripadnika MUP-a RS-a prema članovima grupe. Na naše iznenađenje, Pravobranilaštvo RS-a nije imalo niti jedno pitanje za nas”, kaže za BIRN BiH Ninić Vranješ.

Ona kaže da vjeruje da će Sud donijeti pravičnu i nepristrasnu presudu.

Advokat Jovana Kisin, koja u tužbenom procesu zastupa dvije aktivistkinje, pojašnjava da je tužba podignuta zbog “produžene i višestruke diskriminacije koju provodi MUP RS-a a koja se ispoljava u segregaciji u odnosu na druge građane”.

“Danas je održano i zaključeno ročište za glavnu raspravu, u sklopu kojeg smo proveli kompletan dokazni materijal koji se sastoji od materijalnih dokaza – video-snimaka različitih događaja diskriminacije, te saslušanja parničnih stranaka i svjedoka, a sredinom decembra očekujemo i prvostepenu sudsku odluku u ovom predmetu”, kaže za BIRN BiH advokatica Kisin.

Današnja rasprava, kao i prethodne, bila je zatvorena za javnost zbog epidemioloških mjera i pandemije koronavirusa.

Osnovni sud u Banjaluci je inače 7. oktobra ove godine na pripremnom ročištu prihvatio dokaze tužioca i odbacio zahtjev Pravobranilaštva Republike Srpske da se tužba odbaci kao neosnovana, o čemu je BIRN BiH već pisao.

Iz Pravobranilaštva Republike Srpske nisu odgovorili na zahtjev BIRN-a BiH da prokomentarišu slučaj u kojem zastupaju MUP RS-a, dok iz Ministarstva nisu odgovorili na ranije upućena pitanja u vezi sa tužbom koju su podnijele Grmuša i Ninić Vranješ.

Protiv neformalne grupe građana “Pravda za Davida” od oktobra 2018. godine je pokrenuto nekoliko prekršajnih postupaka zbog okupljanja na različitim javnim mjestima u Banjaluci koja su, prema tumačenju policije, u suprotnosti sa Zakonom o javnom okupljanju.

Svi prekršajni nalozi, u onim slučajevima u kojima su građani tražili sudsko odlučivanje, proglašeni su od strane banjalučkog Osnovnog suda neosnovanim.

Vladimir Kovačević