Vijesti


Zakašnjela najava zabrane ulaska u EU Dodiku zbog imena Studentskog doma “Radovan Karadžić” 6. Novembra 2020. Vijest Poziv visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da se Miloradu Dodiku – zbog otvaranja studentskog doma imenovanog u čast osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, odnosno ukoliko ne dođe do promjene naziva ove institucije – zabrani ulazak u zemlje Evropske unije (EU), sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) smatraju zakašnjelim.
Specijalizovano tužilaštvo objelodanilo optužnicu protiv Hashima Thacija 6. Novembra 2020. Vijest Hashim Thaci, koji je jučer podnio ostavku na funkciju predsjednika Kosova, i još trojica bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženi su za počinjenje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na Kosovu i u Albaniji.
Miletić: Odbrana najavila dokaze o kredibilitetu zaštićenog svjedoka 6. Novembra 2020. Suđenje Odbrana sudije Azre Miletić, optužene za primanje dara, ocijenila je u uvodnoj riječi da Optužba nije dokazala svoje tvrdnje i da stoga planira pozvati samo jednog svjedoka te izvesti materijalne dokaze.
Potvrđena optužnica protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e 5. Novembra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koja je podignuta protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), i Muhameda Pekića, rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva.
Neophodan napredak u pravosuđu BiH na evropskom putu 5. Novembra 2020. Vijest Na online brifingu Evropske unije (EU) za medije, predstavljeni su nalazi Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu te je istaknuto kako se mora vidjeti napredak u bosanskohercegovačkom pravosuđu, prije svega kroz izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).
Banjalučani se žale na kašnjenje testiranja i određivanja mjera zaraženima virusom 4. Novembra 2020. Vijest Građani Banjaluke se sve učestalije žale kako sve teže uspijevaju telefonom dobiti Higijensko-epidemiološku službu (HES), koja građanima čiji su rezultati testa na koronavirus pozitivni treba da objasni dalju proceduru. Iz sindikata doktora medicine i drugih zdravstvenih ustanova navode kako je zdravstveni sistem u Banjaluci pod sve većim pritiskom a medicinski radnici na izmaku snaga.
Podignuta optužnica protiv bivših zapovjednika VRS-a 4. Novembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radomira Nedića i Ratka Đurkovića, bivših zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika koji su počinjeni kod Teočaka (općina Ugljevik) 1992. godine.
Trgovina mjestima u biračkim odborima zabilježena i u Kladnju 3. Novembra 2020. Vijest Članovi Izvršnog odbora Pokreta demokratske akcije (PDA) Kladanj delegirani su u biračke odbore u ovoj općini ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čime je PDA svoje članove postavila u većini biračkih mjesta i odbora, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Obje stranke prvi put učestvuju u lokalnim izborima u Kladnju.
Krizni štab poziva na strpljenje građane Sarajeva zbog zauzetih linija zdravstvenih ustanova 3. Novembra 2020. Vijest Telefonski brojevi zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo (KS) uglavnom nisu dostupni građanima koji imaju simptome koronavirusa, zauzeti su ili se niko ne javlja, dok iz Kriznog štaba poručuju da trebaju biti uporni u zvanju i da nikako fizički ne odlaze ljekaru.
Bivšem šefu FUP-a godina zatvora za zloupotrebu položaja i krivotvorenje isprave 3. Novembra 2020. Vijest Bivši šef Detašmana Bihać Federalne uprave policije (FUP) Besim Dervišević osuđen je pravosnažno u bihaćkom Kantonalnom sudu na jedinstvenu kaznu od 12 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te krivotvorenja službene isprave.