Vijest

Gavrilu Steviću potvrđena oslobađajuća presuda za ratovanje u Ukrajini

12. Novembra 2020.14:20
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom je Gavrilo Stević oslobođen optužbe za pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno za ratovanje u Ukrajini.


Gavrilo Stević. Foto: Sud BiH

“Sud je otpremio drugostepenu presudu kojom je žalba Tužilaštva BiH odbijena kao neosnovana i potvrđena je prvostepena presuda od 10. marta 2020. godine”, saopćeno je iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom je Stević oslobođen optužbe da je 8. jula 2014. napustio područje BiH preko Graničnog prelaza Pavlovića most, te sa Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu otputovao za Moskvu, a zatim dalje na područje Ukrajine i to u Rostov i područje Luganska, gdje se kao dobrovoljac, zajedno s drugim licima iz Srbije i BiH, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda – Jedinice “Jovan Šević”.

Ta jedinica je, kako navodi optužnica, djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine, a Stević se teretio da je u toj jedinici zadužio uniformu i vatreno oružje, obavljao različite vojne dužnosti, između ostalog vršio kontrole ljudi i vozila na punktovima, i aktivni pripadnik bio sve do polovine septembra 2014. godine,

U obrazloženju prvostepene presude je navedeno da je pouzdano utvrđeno kada je Stević napustio BiH i kada se vratio u zemlju, ali da nije bilo dokaza gdje je boravio i da li je boravio na prostoru Luganska, odnosno priznao je da je boravio na tom području, ali pod sasvim drugim okolnostima.

“Boravak na nekom prostoru i slika nisu dokaz da se pridružio paravojnoj formaciji. Iz fotografije se moglo shvatiti da se radi o hvalisanju, a ne stvarnoj situaciji”, navelo je u obrazloženju odluke Sudsko vijeće.

Na ovu presudu je žalbu uložilo Tužilaštvo BiH, koje je tražilo njeno ukidanje, uz obrazloženje kako je kod optuženog “postojala svijest i volja” da se pridruži oružanim formacijama te je Optužba “apsurdnim” i “krajnje nelogičnim” ocijenila Stevićeve tvrdnje da je u Ukrajinu išao da “miri zavađene pravoslavne narode i uči ruski jezik”.

Ovu žalbu je Apelaciono vijeće odbilo kao neosnovanu.

Stević je prva osoba iz BiH koju je Tužilaštvo BiH u martu 2019. optužilo za ratovanje u Ukrajini.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

 

Haris Rovčanin