Vijest

Podignuta optužnica za strijeljanje najmanje 78 civila u Ključu

13. Novembra 2020.15:13
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa.

This post is also available in: English


Ključ. Foto: Armin Ćehić

Za zločin protiv čovječnosti Državno tužilaštvo tereti Iliju Krčmara, Boška Unčanina, Svetislava Račića, Željka Bajića, Nikolu Ćuka (rođenog 1967.) i Nikolu Ćuka (rođenog 1966.), te Marinka Miljevića i Dragana Despota.

Tužilaštvo ih je optužilo da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Bosanske krajine, u općini Ključ, zajedno s drugim osobama učestvovali u strijeljanju najmanje 78 žrtava.

U optužnici se navodi da su 1. juna 1992. godine u mjestu Velagići (općina Ključ), zajedno s drugim osobama a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje istjerali vani civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”.

“Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno s drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice ‘Lanište II’”, navodi se u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kako stoji u saopćenju Tužilaštva BiH, Dragan Despot ima dvojno državljanstvo BiH i Srbije, Unčanin i Miljević su državljani BiH, dok su ostala petorica koje Tužilaštvo tereti državljani Srbije.

“Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 75 svjedoka i tri stručna vještaka, kao i prilaganjem 309 materijalnih dokaza”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Albina Sorguč


This post is also available in: English