Vijesti


Osumnjičeni za terorizam Jahja Vuković u Siriju otputovao iz Njemačke 19. Novembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora za Jahju Vukovića, osumnjičenog za organiziranje terorističke grupe, odnosno boravak na sirijskom ratištu, dok je Odbrana predložila da mu se izreknu mjere zabrane. Kako je rečeno na ovom ročištu, osumnjičeni je u Siriju otputovao iz Njemačke.
Potvrđena odluka o kažnjavanju Asima Sarajlića 18. Novembra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je odluku o kažnjavanju svjedoka Asima Sarajlića sa 3.000 KM zbog neosnovanog odbijanja dužnosti da omogući uvid u svoj telefon.
OSCE u BiH i Banjalučki centar za ljudska prava: Pandemija koronavirusa najviše pogodila ranjive zajednice 18. Novembra 2020. Vijest Tokom pandemije koronavirusa je došlo do povećanja nasilja nad ženama, uslovi života ranjivih kategorija dodatno su otežani, a mjere koje su poduzeli različiti nivoi vlasti imale su negativan utjecaj na određene populacije i pojedine su kršile ljudska prava, pokazuje istraživanje Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Banjalučkog centra za ljudska prava.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Povratnice iz Sirije ne mogu svjedočiti 18. Novembra 2020. Suđenje Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da četiri svjedokinje nisu sposobne da se pojave u sudnici.
Usvojena Deklaracija vjerskih lidera o humanosti 17. Novembra 2020. Vijest Deklaracija o humanosti, kojom se prave napori na osudi svakog oblika nasilja u konfliktu i pružanju podrške preživjelima, usvojena je danas na Ministarskoj konferenciji o slobodi vjere i uvjerenja u Poljskoj, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.
Uhapšen Dušan Ćulibrk, osumnjičen za ubistvo 51 civila u Bosanskoj Krupi 17. Novembra 2020. Vijest Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) uhapsila je Dušana Ćulibrka, koji se sumnjiči za ratni ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bosanske Krupe u ljeto 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Odbijena apelacija za naknadu 60.000 KM nakon obustavljene istrage za pripremanje terorističkog napada 17. Novembra 2020. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu tužbu Kemala Murića kojom je potraživao 60.000 KM za naknadu nematerijalne štete nakon što je protiv njega i još nekoliko osoba Državno tužilaštvo obustavilo istragu o planiranju terorističkog napada za Novu 2016. godinu.
Osuđenici i optuženici (opet) u načelničkim foteljama 16. Novembra 2020. Vijest Prema preliminarnim i nepotvrđenim rezultatima lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, dvije osobe osuđene za krivična djela dobile su načelničke pozicije u općinama Velika Kladuša i Ustikolina. Osobe koje su osuđene za krivična djela ili postoji potvrđena optužnica protiv njih, kako su eksperti pojasnili Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), mogu koristiti svoje aktivno i pasivno biračko pravo jer sudovi nisu izrekli mjeru kojom im se zabranjuje politička aktivnost.
Problem s glasanjem građanima u izolaciji u drugoj općini 13. Novembra 2020. Vijest Građani koji se nalaze u izolaciji zbog koronavirusa van općine u kojoj su registrovani za glasanje mogli bi se suočiti s problemom glasanja na lokalnim izborima u nedjelju jer mobilni timovi za glasanje nemaju nadležnost da izlaze iz svoje općine, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
sudnica Naredne sedmice prvi svjedoci Odbrane Dragana Vikića 13. Novembra 2020. Vijest U petak, 20. novembra pred Sudom Bosne i Hercegovine planirano je da Odbrana Dragana Vikića sasluša svoje prve svjedoke.