Vijest

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za zločine u Goraždu

12. Novembra 2020.11:29
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Brane Petkovića, komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srpske opštine Goražde, zbog propuštanja da poduzme nužne i razumne mjere da spriječi ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine u naselju Lozje – Kokino Selo.

This post is also available in: English

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Napadi na civilno stanovništvo, među kojim veliki broj žena i djece, iz naselja Lozje – Kokino Selo 22. maja 1992. godine, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, imali su za posljedicu smrt, tešku fizičku povredu, narušavanje zdravlja i nečovječno postupanje.

“Ubijeno je najmanje 16 lica bošnjačke nacionalnosti, i u toku istog napada zarobljeno je sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni”, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno, posmrtni ostaci odvedenih muškaraca su pronađeni 17. marta 1993. godine u masovnoj grobnici u mjestu Šišeta (opština Goražde).

Osumnjičeni Petković se optužnicom tereti u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srpske opštine Goražde.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 146 svjedoka i dva stručna vještaka, te prilaganjem 275 materijalnih dokaza, stoji u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English