Vijesti


Izvještaj OSCE-a: Zatajenje sistema dovelo do nekažnjivosti 23. Novembra 2020. Vijest Ukupna slika koju nudi praćenje teških predmeta korupcije, odnosno onih koji su kategorizovani kao predmeti visoke i korupcije srednjeg nivoa, može se opisati kao “zatajenje krivičnopravnog sistema koje je dovelo do nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela”, jedan je od zaključaka Trećeg godišnjeg izvještaja o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti, koji je objavila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.
Sud BiH Naredne sedmice žalbe na presudu tužiocu Boži Mahajloviću 20. Novembra 2020. Vijest Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine iduće sedmice bit će iznesene žalbe na presudu državnom tužiocu Boži Mihajloviću, koji je po deset tačaka optužnice osuđen nepravosnažno na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje.
U Kotor-Varoši pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 20. Novembra 2020. Vijest Posmrtni ostaci jedne žrtve pronađeni su danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Plitska u općini Kotor-Varoš, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Podignuta optužnica za primanje dara protiv tri veterinarska inspektora 20. Novembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri granična veterinarska inspektora Ureda za veterinarstvo BiH zbog sumnje da su počinili krivično djelo “primanje dara ili drugih oblika koristi”.
Novinarka BIRN-a BiH dobitnica priznanja UNICEF-a za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta 20. Novembra 2020. Vijest Novinarka Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Azra Husarić dobitnica je UNICEF-ovog priznanja za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u Bosni i Hercegovini u kategoriji “internet rad”, za priču o izazovima s kojima se djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji susreću pri online nastavi tokom pandemije.
Miletić: Dokazi Odbrane o nezakonito provedenoj istrazi 19. Novembra 2020. Suđenje Na ponovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, Odbrana je, među materijalnim dokazima, uložila dokumente na okolnosti nezakonitog provođenja istrage.
Mektić i ostali: Vatrogasci ne koriste dio donirane opreme 19. Novembra 2020. Suđenje Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima, svjedoci Državnog tužilaštva su izjavili da dio vatrogasne opreme koja im je donirana 2017. godine ne koriste, jer im nije potrebna ili je neadekvatna.
Udruženja sudija i tužilaca podržala izmjene Zakona o VSTV-u 19. Novembra 2020. Vijest Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini podržalo je nakon analize Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) kojeg je predložilo državno Ministarstvo pravde, ali i predložilo nekoliko načina da se Nacrt unaprijedi, saopšteno je danas.
Krsmanović tužio BiH nakon oslobađajuće presude za ometanje rada pravosuđa 19. Novembra 2020. Vijest Milenko Krsmanović je tužio Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete nakon oslobađajuće presude Državnog suda za ometanje rada pravosuđa, odnosno podstrekivanja na ubistvo advokata Muhidina Kape, a pripremno ročište je odgođeno nakon što su njegov pravni zastupnik i Pravobranilaštvo BiH izjavili da će započeti pregovore o vansudskom rješavanju spora.
Otkazana statusna konferencija u predmetu protiv Ratka Mladića 19. Novembra 2020. Vijest Statusna konferencija u predmetu protiv Ratka Mladića, koja je bila zakazana za 19. novembar, otkazana je zbog nemogućnosti prisustva Odbrane, fizički ili putem videolinka, potvrdio je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).