Vijest

Kod Srebrenice nađeni posmrtni ostaci tri žrtve iz 1993. godine

12. Novembra 2020.16:01
Prilikom ekshumacije na lokalitetu Kragljivoda na području Srebrenice, nađena su kompletna tijela tri žrtve iz proteklog rata, saopštili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).


Foto: Institut za nestale BiH

Prema saznanjima Instituta, postoje jasne indicije da se radi o bošnjačkim žrtvama iz Srebrenice koje su na ovom području nastradale 1993., a uz posmrtne ostatke su pronađeni odjeća i obuća.

Ekshumacija će se, kako najavljuju iz Instituta, nastaviti sutra.

Na terenu ekshumacijom rukovodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a pored predstavnika INO-a i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), na lokalitetu Kragljivoda su prisutni patolog sudske medicine, radnici sa mehanizacijom, te službenici policije.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko-tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK metode.

Iz INO-a su u srijedu saopštili da su na lokalitetu Miholjevine kod Srebrenice ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci muškarca i žene, vjerovatno žrtava bošnjačke nacionalnosti za koje se pretpostavlja da su 1993. godine nastradali u mjestu Žanjevo, opština Bratunac.

Haris Rovčanin