Vijest

Povratniku sa sirijskog ratišta izrečena jedinstvena kazna za terorizam i držanje oružja

13. Novembra 2020.14:36
Sud Bosne i Hercegovine je preinačio presude Mehmedu Tutmiću kojima je osuđen na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji te na godinu i po zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, te mu je izrekao jedinstvenu kaznu od pet godina i pet mjeseci zatvora.

This post is also available in: English

Mehmed Tutmić
Mehmed Tutmić. Foto: Sud BiH

Sud BiH je u maju 2017. pravosnažno osudio Tutmića na četiri godine zatvora jer je 17. jula 2013. vozilom, preko teritorije Srbije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 11. augusta 2014., nakon čega se avionom vratio u Bosnu i Hercegovinu.

Tutmić je prvobitno bio optužen u predmetu “Damask” skupa sa Enesom Mešićem i ostalima zbog organiziranja terorističke grupe, ali se nalazio u bjekstvu 14 mjeseci, te je za njim bila raspisana potjernica nakon što se nije odazivao na više poziva za izjašnjenje o krivnji pred Sudom BiH. Po toj potjernici je i uhapšen u novembru 2016. godine.

Po okončanju postupka za terorizam u Državnom sudu, Tutmiću se za nedozvoljeno držanje oružja sudilo u zeničkom Općinskom sudu, gdje je u februaru 2020. osuđen na godinu i po zatvora, a ovu odluku je u augustu 2020. potvrdio Kantonalni sud u Zenici, te je tada odbijena kao neosnovana žalba Tutmićeve Odbrane.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je Tutmića teretila da je tokom augusta 2016. godine u zeničkom mjestu Orahovica, u kući i pomoćnim objektima, držao automatsku pušku “kalašnjikov” i više od 800 komada puščane municije, ručni raketni bacač i četiri granate za isti, deset komada električnih detonatorskih kapisli, sedam komada sporogorećeg štapina, nekoliko trotilskih metaka, ručnu bombu te okvirove za municiju.

Oružje i municiju su, prema navodima optužnice, sredinom augusta 2016. pronašli i oduzeli službenici Policijske uprave Zenica prilikom pretresa objekata koji su rađeni po naredbi zeničkog Općinskog suda.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English