Vijest

Osnovni sud u Banjaluci ponovo odlučio u korist aktivista

12. Novembra 2020.16:42
Osnovni sud u Banjaluci donio je presudu kojom je dvadeset aktivista oslobodio odgovornosti koje im je prekršajnom prijavom na teret stavljala banjalučka policija, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) jedan od advokata aktivista Dragan Tolimir.

Osnovni sud u Banja Luci
Osnovni sud u Banja Luci. Izvor: BIRN BiH

Sud je oslobađajuću presudu aktivistima “Pravde za Davida” uručio advokatima nepuna 24 sata nakon suđenja, potvrdio je Tolimir za BIRN BiH, dok iz Osnovnog suda nisu zvanično odgovorili na upit.

Osnovni sud u Banjaluci tako je ponovo oslobodio odgovornosti aktiviste koje policija u Banjaluci tereti da su prekršili entitetske zakone organizacijom javnih skupova u decembru 2018. godine.

Aktivistima neformalne grupe “Pravda za Davida” suđeno je po prijavi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i banjalučke Policijske uprave da su, 17. decembra 2018. godine, skupom na Trgu Krajine, šetnjom do Narodne skupštine Republike Srpske i skupom ispred zgrade entitetskog parlamenta prekršili Zakon o javnom okupljanju i Zakon o javnom redu i miru. Suđenje je održano nakon što je Okružni sud u Banjaluci uvažio žalbu policije na ranije rješenje Osnovnog suda, iz marta ove godine, kojim je postupak obustavljen, o čemu je BIRN BiH pisao.

Osnovni sud je prvobitnim rješenjem kojim je obustavio postupak tvrdio da podnosilac prijave (Policijska uprava Banjaluka) nije dovoljno obrazložila postojanje prekršaja. Okružni sud je u septembru ove godine, uvažavajući žalbu policije, postupak vratio na početak uz obrazloženje da dokaze koji su dostavljeni treba uzeti u razmatranje.

Jedan od advokata okrivljenih aktivista Dragan Tolimir kaže za BIRN BiH da je najnovija presuda Osnovnog suda očekivana jer podnosilac prijave nije uspio da dokaže ništa od onoga što okrivljenim aktivistima stavlja na teret. On smatra da se radi o zastrašivanju aktivista prekršajnim postupcima.

“Nemaju oni dokaz jer su cijeli postupak postavili tako da je određen cilj i pokušan je da se napravi postupak. Nisu imali dokaze za ono što su tvrdili. Prikazali su kao dokaz CD-ove na kojima se ne vidi to što se tvrdi u prijavama. Čak su zamijenili i identitet dva lica i prijavu podnijeli protiv pogrešnog lica u jednom slučaju”, pojašnjava Tolimir.

Osnovni sud je novom presudom utvrdio da “predstavnik ovlaštenog organa nije na osnovu materijalnih dokaza i izjava saslušanih svjedoka dokazao da su okrivljeni dana 17.12.2018. godine učinili prekršaje koji im se stavljaju na teret”. Sud u presudi, u koju je BIRN BiH imao uvid, navodi i da ničim nije dokazano da je okrivljeni Ozren Perduv organizator javnog skupa koji je 17. decembra 2018. godine održan na Trgu Krajine.

“Opštepoznata je činjenica da se građani svakodnevno okupljaju kako bi javno iznijeli svoje mišljenje o radu državnih organa, policije i tužilaštva, načinom na koji je vođena istraga o smrti Davida Dragičevića te kako bi dali podršku porodici Dragičević, što je bio slučaj i dana 17.12.2018. godine”, piše, između ostalog, u novoj presudi Osnovnog suda u Banjaluci.

Iz banjalučke Policijske uprave nisu odgovorili na zahtjev BIRN-a BiH za komentar najnovije presude, kao i to da li će se na presudu ponovo žaliti. Osnovni sud je ostavio mogućnost za žalbu.

Vladimir Kovačević