Vijesti


Ekshumirani posmrtni ostaci dvije žrtve kod Srebrenice 11. Novembra 2020. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci dvije žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Miholjevine (općina Srebrenica), saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Manjak političke podrške za sprovođenje reformi pravosuđa u BiH 11. Novembra 2020. Vijest Hitno donošenje izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), unapređenje postupka izbora nosilaca pravosudnih funkcija, onemogućavanje sukoba interesa, veća transparentnost disciplinskih postupaka te uspostavljanje Apelacionog suda Bosne i Hercegovine samo su neke od preporuka prezentovanih danas u Sarajevu na osnovu “Izvještaja organizacija civilnog društva o praćenju i provođenju Strategije za reformu sektora pravde i Revidiranog akcionog plana za 2019. i 2020. godinu”.
Postupak zbog okupljanja protiv banjalučkih aktivista vraća se na početak 10. Novembra 2020. Vijest Okružni sud u Banjaluci uvažio je žalbu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i na početak vratio postupak protiv dvadeset aktivista neformalne grupe “Pravda za Davida” koje je Policijska uprava Banjaluka optužila za kršenje entitetskih zakona 17. decembra 2018. godine na Trgu Krajine i ispred Narodne skupštine Republike Srpske.
Još uvijek se traga za 27 osoba nestalih u septembru 1995. godine u Vozući 10. Novembra 2020. Vijest Na lokalitetu Gostović, mjesto Kamenica, na području općine Zavidovići okončana je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve, za koje se pretpostavlja da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti s područja Vozuće koje su nestale 1995. godine. Sa šireg područja Ozrena prijavljen je nestanak preko 270 osoba, dok je identifikovano više od 160 osoba.
U Mostaru ubijen Marko Radić, osuđen za ratne zločine u logoru “Vojno” 10. Novembra 2020. Vijest Marko Radić zvani Maka, bivši oficir Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojeg je Sud Bosne i Hercegovine 2011. osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Mostaru, nakon čega mu je Županijski sud u Zagrebu kaznu smanjio na 12 godina, ubijen je sinoć.
Tužilaštvo traži zabranu obavljanja dužnosti direktoru OSA-e 10. Novembra 2020. Suđenje Tužilaštvo BiH zatražilo je zabranu obavljanja dužnosti direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmanu Mehmedagiću, kako bi se neometano vodio postupak u kojem je optužen za zloupotrebu položaja.
Političari oklijevaju uvesti ograničenja na korištenje službenih automobila u predizbornoj kampanji 10. Novembra 2020. Vijest Dolazak na predizborni skup Demokratske fronte (DF) u Varešu u službenom autu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, zajedno sa stranačkim kolegom i ministrom odbrane Sifetom Podžićem, posljednji je primjer još uvijek neregulisanog korištenja službenih automobila tokom predizborne kampanje. Dok državni parlamentarci oklijevaju donijeti pravila kojim bi se uredila i ograničila upotreba službenih vozila u predizborno vrijeme i privatne svrhe, Komšić navodi da, prema sadašnjim pravilima, on uvijek mora biti u službenom automobilu.
Istraživanje pokazuje veliki skok pretraga desničarskih pojmova “Serbia Strong” i “Remove Kebab” u BiH 9. Novembra 2020. Vijest Više od četiri hiljade puta u Bosni i Hercegovini pretraživani su pojmovi koje koriste ekstremni desničari “Serbia Strong” i “Remove Kebab”, tokom pet mjeseci 2020. godine, prema istraživanju kompanije Moonshot, što je prema mišljenju stručnjaka pokazatelj korištenja specifičnih međunarodnih ekstemističkih dijaloga u BiH.
Od Srbije zatraženo da preuzme krivično gonjenje Višnje Aćimović, optužene za zločin u Vlasenici 9. Novembra 2020. Vijest Državni sud je srbijanskom Ministarstvu pravde uputio zamolnicu za preuzimanje krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović, za kojom je raspisana Interpolova potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Vlasenice, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
sudnica Postupak protiv Branislava Gavranovića prebačen Sudu u Prijedoru 6. Novembra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, donio rješenje kojim se vođenje postupka protiv Branislava Gavranovića, optuženog za zločin protiv civilnog stanovništva na području Prijedora, prenosi na mjesno nadležni prijedorski Okružni sud.