Vijesti


Danas sahrana Miloradu Pelemišu u Beogradu 26. Aprila 2021. Vijest Danas će u Beogradu biti sahranjen Milorad Pelemiš, nekadašnji komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat.
Istraga u predmetu “Dženan Memić”: Određen pritvor za policajca Josipa Barića 26. Aprila 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Josipu Bariću, uhapšenom 22. aprila u sklopu istrage o stradanju Dženana Memića.
sudnica Suda BiH Naredne sedmice počinje suđenje za zločine počinjene u Vlasenici 23. Aprila 2021. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će početi suđenje Manetu Đuriću i ostalima za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Vlasenici, tokom 1992. i 1993. godine.
Predmet Dženan Memić: U toku saslušanje uhapšenog Josipa Barića u Tužilaštvu BiH 23. Aprila 2021. Vijest U Državnom tužilaštvu trenutno je u toku saslušanje policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva (MUP KS) Josipa Barića, kojeg je Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsila u četvrtak, 22. aprila u okviru istrage o stradanju Dženana Memića.
Bivši vijećnik Hasan Hodžić osuđen na godinu zatvora zbog trgovine utjecajem 23. Aprila 2021. Vijest Općinski sud u Sarajevu osudio je po sporazumu o priznanju krivice Hasana Hodžića na godinu dana zatvora i tri godine zabrane obavljanja dužnosti zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.
Presuda Čauševiću i Sadikoviću 17. maja 22. Aprila 2021. Suđenje Presuda bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Kemalu Čauševiću biće izrečena 17. maja, nakon skoro četvorogodišnjeg suđenja po optužnici koja ga tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara.
Sudija banjalučkog Osnovnog suda uhapšen zbog trgovine uticajem 21. Aprila 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su zbog trgovine uticajem sudiju Osnovnog suda u Banjoj Luci. Iako iz SIPA-e i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, po čijem nalogu je izvršeno hapšenje, nisu željeli potvrditi o kome se radi, mediji navode da je priveden sudija Nebojša Pejović.
Novalić i ostali: Pehar smatra da je stručnjak trebao dati mišljenje o respiratorima 21. Aprila 2021. Suđenje Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine Davor Pehar naveo je da je za odluku o vrsti respiratora koji će biti kupljeni trebao biti angažovan stručnjak.    
Odgođen početak suđenja banjalučkim inspektorima zbog nedolaska tužioca 21. Aprila 2021. Vijest Početak suđenja inspektorima banjalučke Policijske uprave optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića odgođeno je jer se u sudnici nije pojavio niko iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.
Manje pokretne starije osobe mogle bi propustiti prvi termin vakcinacije u Sarajevu 21. Aprila 2021. Vijest Starije osobe u Sarajevu koje imaju problem sa kretanjem i koje su već online odbile termin za vakcinaciju vjerovatno će morati ponoviti proces i tražiti novi termin ako ne uspiju doći u Zetru jer je za dolazak mobilnih timova potrebna drugačija vrsta prijave, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).