Vijest

Danas sahrana Miloradu Pelemišu u Beogradu

26. Aprila 2021.12:34
Danas će u Beogradu biti sahranjen Milorad Pelemiš, nekadašnji komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat.


Milomir Pelemiš. Foto: Sense

“Jeste, on je umro i danas je sahrana u Beogradu”, kazao je beogradski advokat Nenad Petrušić.

Kako je rekao Petrušić, Pelemiš nije imao nikakav postupak za ratna dešavanja na teritoriji Bosne i Hercegovne, niti bilo kojeg drugog ratišta.

Prema njegovim riječima, Pelemiš je živio u Beogradu poslije rata, te je odlazio u Haški tribunal, gdje je svjedočio. Normalno se kretao i nije bilo raspisane potjernice za njim, dodao je Pelemišev advokat Petrušić.

Na suđenju bivšem komandantu VRS-a Ratku Mladiću u Haagu, Pelemiš je 2015. godine izjavio da nijedan od njih dvojice nije naredio strijeljanja u Branjevu, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

“Ja nisam učestvovao u odabiranju vojnika i slanju na zadatak”, rekao je tada Pelemiš.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen za genocid i druge zločine u BiH, a konačna presuda ranije je bila najavljena za maj ove godine.

Sedam nekadašnjih pripadnika Desetog diverzantskog odreda je zbog pogubljenja na ekonomiji “Branjevo”, u blizini zvorničkog sela Pilica, osuđeno u Haagu, BiH i Srbiji.

Dražen Erdemović je bio prvi koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu zbog učešća u ubistvima zarobljenih muškaraca i dječaka te je osuđen na pet godina, dok je Marko Boškić priznao krivnju te je u Sudu BiH, po sklopljenom sporazumu, osuđen na deset godina zatvora.

Na dugotrajne kazne zatvora su osuđeni Franc Kos, koji je dobio 35 godina, Stanko Kojić 32 godine i Zoran Goronja 30 godina, dok je Vlastimiru Golijaninu izrečeno 15 godina zatvora. Kosu, bivšem komandiru Prvog bijeljinskog voda Desetog diverzantskog odreda, izrečena je do sada najveća kazna u Državnom sudu zbog zločina u Srebrenici.

Bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Brano Gojković je u Srbiji osuđen na deset godina zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Emina Dizdarević