Vijest

Istraga u predmetu “Dženan Memić”: Određen pritvor za policajca Josipa Barića

26. Aprila 2021.10:50
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Josipu Bariću, uhapšenom 22. aprila u sklopu istrage o stradanju Dženana Memića.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u saopćenju Suda Bosne i Hercegovine, pritvor je određen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi Barić mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Barić je uhapšen 22. aprila u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje i pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela”, navodi Tužilaštvo BiH.

Pored Barića, u okviru istrage koju provodi Tužilaštvo BiH, u posljednja tri mjeseca uhapšeni su Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS-a, i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao.

Sud Bosne i Hercegovine prvobitno je odredio 30-dnevni pritvor pa je krajem februara produžio pritvor u trajanju od 60 dana za obojicu osumnjičenih za organizovani kriminal, pomoć počinitelju nakon krivičnog djela i ometanje istrage o smrti Dženana Memića.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

 

Irvin Pekmez