Vijesti


Narodna skupština RS-a će raspravljati o zahtjevu za ukidanje povelja osuđenim ratnim zločincima 16. Aprila 2021. Vijest Narodna skupština Republike Srpske 27. aprila će raspravljati o pismu u kom je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko zatražio da se povuku povelje uručene Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i drugim ratnim zločincima, navodeći da je neprihvatljivo veličanje osuđenih osoba i da to vrijeđa preživjele.
Novalić i drugi: Premijerova saradnica pitala svjedokinju za mišljenje o respiratorima 16. Aprila 2021. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je poznanica iz kabineta federalnog premijera Fadila Novalića zvala da je pita za mišljenje o kvaliteti respiratora.
Investiciono-razvojna banka RS-a nabavlja službeno vozilo od 68.000 KM 16. Aprila 2021. Vijest Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS), nabavlja novo službeno vozilo u vrijednosti od 68.376 KM bez PDV-a, u tenderu čiji sadržaj, prema stručnjacima, upućuje na određenu vrstu odnosno marku automobila.
VSTV VSTV: S dnevnog reda skinuto imenovanje kandidatkinje za Općinski sud u Sarajevu jer je pogrešno ocijenjena 15. Aprila 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) skinulo je s dnevnog reda imenovanje sudije Općinskog suda u Sarajevu nakon što je tokom rasprave utvrđeno da je kandidatkinja koja je predložena za imenovanje ocijenjena na pogrešan način, odnosno da je dobila više bodova nego što je trebala.
Izvještaj IRI-a: Antisemitizam na Zapadnom Balkanu kao alat za pojačavanje regionalnih sukoba 15. Aprila 2021. Vijest U izvještaju Međunarodnog republičkog instituta (IRI) o antisemitskom diskursu na području Zapadnog Balkana navodi se kako se antisemitski govor koristi kao alat za sijanje ili intenziviranje sukoba, te da postoje određene prijetnje koji bi mogle uticati na porast antisemitizma.
BIRN BiH pokreće projekat multimedijalne baze sudski utvrđenih činjenica o proteklom ratu 15. Aprila 2021. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) započela je projekat kreiranja interaktivne edukativne baze o sudski utvrđenim činjenicama iz rata u BiH s ciljem suprotstavljanja revizionističkim narativima i negiranju zločina.
Sutra obilježavanje 28. godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini: Tuga i molitve za 138 ubijenih 15. Aprila 2021. Vijest Sutra, 16. aprila, obilježava se 28. godišnjica zločina počinjenih u selima Ahmići (općina Vitez), gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 civila, i Trusina (općina Konjic), gdje su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) ubili 15 civila i sedam vojnika koji su se prethodno predali.
Uskoro optužnica za krijumčarenje oružja u Zapadnu Europu 15. Aprila 2021. Vijest Državno tužilaštvo zatražilo je još 30 dana pritvora Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, osumnjičenima za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, dok su Odbrane zatražile izricanje mjera zabrane.
Miletu Pažinu potvrđena godina i po zatvora za zločin u Stocu 15. Aprila 2021. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mile Pažin osuđen na godinu i po zatvora za nečovječno postupanje prema bošnjačkom civilu na području Stoca 1993. godine.
Vladimir Špoljarić oslobođen disciplinske odgovornosti 15. Aprila 2021. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je kao neosnovanu tužbu protiv Vladimira Špoljarića, suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, te ga oslobodila odgovornosti za neprimjereno ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov pravni zastupnik Senad Pizović.