Vijest

Predmet Dženan Memić: U toku saslušanje uhapšenog Josipa Barića u Tužilaštvu BiH

23. Aprila 2021.14:26
U Državnom tužilaštvu trenutno je u toku saslušanje policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva (MUP KS) Josipa Barića, kojeg je Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsila u četvrtak, 22. aprila u okviru istrage o stradanju Dženana Memića.
Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

“Postupajući po naredbama Suda BiH, policijski službenici SIPA-e pretresli su na području Kantona Sarajevo stambeni objekat, vozilo i osobu i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli mobilni telefon, laptop i računarsku jedinicu”, saopćeno je iz SIPA-e.

Osumnjičeni je priveden nakon hapšenja u prostorije SIPA-e i nad njim je izvršena kriminalistička obrada, nakon čega je danas predat u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno iz Tužilaštva, saslušanje Barića je u toku, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o eventualnom zahtjevu za određivanje pritvora.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, istraga u predmetu Dženan Memić je proširena i intenzivno se nastavlja provođenje istražnih radnji u narednom periodu.

Barić je treća osoba koja je u okviru istrage Tužilaštva BiH uhapšena u posljednja tri mjeseca zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS-a, i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Sud Bosne i Hercegovine prvobitno je odredio 30-dnevni pritvor pa je krajem februara produžio pritvor u trajanju od 60 dana za obojicu osumnjičenih za organizovani kriminal, pomoć počinitelju nakon krivičnog djela i ometanje istrage o smrti Dženana Memića.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

 

Irvin Pekmez