Vijest

Bivši vijećnik Hasan Hodžić osuđen na godinu zatvora zbog trgovine utjecajem

23. Aprila 2021.12:09
Općinski sud u Sarajevu osudio je po sporazumu o priznanju krivice Hasana Hodžića na godinu dana zatvora i tri godine zabrane obavljanja dužnosti zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.


Davanje svečane izjave općinskih vijećnika Novi Grad 2016. Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

“Optuženi se tereti da je od početka jula 2019. do kraja aprila 2020. godine u svojstvu općinskog vijećnika i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo neposredno i u više navrata zahtijevao novčani iznos u rasponu od 50.000 KM do 100.000 KM od stranog investitora kako bi pravnom licu ‘Rojal Plaza’ preko vijećnika u Novom Gradu ishodovao odluku o izmjeni Regulacionog plana na području ove općine”, navodi se u saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Hodžiću je istovremeno izrečena zabrana obavljanja službene dužnosti u trajanju od tri godine od pravosnažnosti presude.

Hodžić je za zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo izabran u novembru 2016. godine na konstituirajućoj sjednici Vijeća u novom sastavu, na kojoj su položili svečanu izjavu kojom su se obavezali da će dužnost vijećnika obavljati savjesno i odgovorno pridržavajući se Ustava, zakona, Statuta Općine i drugih akata ovog vijeća.

“Da ću se zalagati za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda, jednakopravnosti naroda i građana, i razvoj demokratije u najboljem javnom interesu svih građana općine, te da ću predano obavljati povjerene zadatke u cilju razvoja i napretka općine, Kantona Sarajevo, Federacije Bosne i Hercegovine i države Bosne i Hercegovine”, stoji u svečanoj izjavi poslovnika Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

 

Azra Husarić