Vijesti


Otkazano suđenje Salihoviću zbog koronavirusa 28. Aprila 2021. Suđenje Nastavak suđenja Goranu Salihoviću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, otkazan je danas na Kantonalnom sudu u Sarajevu jer jedna od stranaka u postupku ima koronavirus.
Istražna komisija pozvala predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžiju na saslušanje 27. Aprila 2021. Vijest Privremena istražna komisija Državnog parlamenta za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama odlučila je na današnjem zasjedanju nastaviti sa svjedočenjima predstavnika domaćeg pravosuđa i na narednu sjednicu pozvati predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halila Lagumdžiju.
Centar za istraživanje ratnih zločina RS-a nabavlja pet vozila za 128.000 KM 27. Aprila 2021. Vijest Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske objavio je tender za nabavku pet vozila od kojih će jedno koštati više od 40.000 maraka.
Slučaj „Memić“: Tužilaštvo traži produženje pritvora Dupovcu i Mutapu 27. Aprila 2021. Vijest Državno tužilaštvo uputilo je Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog da za još tri mejseca produži pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima u okviru istrage o stradanju Dženana Memića.
Podnesena žalba na odluku o oslobađanju Vladimira Špoljarića disciplinske odgovornosti 27. Aprila 2021. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je žalbu na odluku Prvostepene komisije kojom je Vladimir Špoljarić, suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, oslobođen odgovornosti za neprimjereno ponašanje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Prikazane poruke i e-mailovi o respiratorima Novalića, Hodžića i drugih 27. Aprila 2021. Suđenje U nastavku ulaganja materijalne dokumentacije, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prezentovalo je komunikacije optuženih Fadila Novalića i Fikreta Hodžića, kao i drugih osoba u vezi s nabavkom respiratora.
Ustavni sud naložio suđenje ili puštanje na slobodu: Godinu dana u pritvoru bez ročišta 27. Aprila 2021. Vijest Ustavni sud je usvojio apelaciju Sanela Đalića u dijelu u kom se žalio na povrijeđena ljudska i prava na suđenje u razumnom roku tokom pandemije koronavirusa, jer mu se za vrijeme provedeno u pritvoru nisu održavala ročišta u predmetu u kom je optužen za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima “krivotvorenje isprave”, “nedozvoljeno korištenje ličnih podataka”, “zloupotreba službenog položaja” te “pranje novca”.
Na području Doboja pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 27. Aprila 2021. Vijest Prilikom ekshumacije u mjestu Gavrići u općini Doboj pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da se radi o žrtvi stradaloj 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Novalić i ostali: Predstavljeni kontakti o nabavci opreme preko “Srebrene maline” 26. Aprila 2021. Suđenje Na suđenju Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prezentovalo je komunikacije optuženih i drugih u vezi s nastojanjima da se nabavi zaštitna medicinska oprema preko firme “F.H. Srebrena malina”.
Beograd: Bivši policajac osuđen za seksualno zlostavljanje zatvorenika u Brčkom 26. Aprila 2021. Vijest Sud u Srbiji proglasio je Miloša Čajevića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, krivim za prisiljavanje dvojice braće na međusobne seksualne odnose u logoru u Brčkom 1992. godine.