Vijest

Manje pokretne starije osobe mogle bi propustiti prvi termin vakcinacije u Sarajevu

21. Aprila 2021.10:16
Starije osobe u Sarajevu koje imaju problem sa kretanjem i koje su već online odbile termin za vakcinaciju vjerovatno će morati ponoviti proces i tražiti novi termin ako ne uspiju doći u Zetru jer je za dolazak mobilnih timova potrebna drugačija vrsta prijave, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Mjesto vakcinacije u Zetri u Sarajevu. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Rodica Gorane Mlinarević koja ima 97 godina vjerovatno će propustiti današnji termin koji je dobila za vakcinaciju jer se ne može kretati i ne može doći do sarajevske dvorane Zetra gdje je danas počela masovna vakcinacija građana starijih od 75 godina.

Mlinarević kaže da je njena rodica ove sedmice dobila poruku na Viber da u srijedu 21. aprila ima termin za vakcinaciju i da potvrdi da li može ili ne može doći u predloženom vremenu. Ona navodi da je odgovorila kako njena rodica ne može da se kreće i da dođe u Zetru.

“Nakon šture potvrde da je registriran odgovor, za svaki slučaj, mada potpuno svjesni da po najbanalnijoj IT logici osim ‘da’ ili ‘ne’ nema daljih objašnjenja, poslali smo poruku nazad uz obavijest da je osobi 97 godina i da se ne može kretati”, kazala je Mlinarević.

Ali ona nikada poslije nije dobila dodatnu poruku o mogućem drugačijem načinu vakcinacije.

Mlinarević kaže da je podatak o nemogućnosti kretanja već naveden u zdravstvenom kartonu uz koji je prijava bila vezana. Ona je kazala da je poslala upite nadležnim, ali da odgovor nikada nije stigao.

Ističe da je ovo veliki problem za osobe starije od 75 godina, koje su teže ili nikako pokretne, a žive na području Tarčina, Trnova, u rubnim dijelovima općina Centar, Stari Grad i Ilijaš a nemaju nikakav prevoz, niti imaju novaca da plate za taksi.

Mlinarević navodi da ne znaju šta dalje, jer nemaju nikakvih informacija.

“U principu osoba definitivno ne može otići do Zetre na vakcinaciju i u principu bi joj trebala patronažna služba da joj dođe na adresu”, ističe Mlinarević.

Glasnogovornik Doma zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić kaže kako će osobe koje su putem Vibera odbile termin ponovo morati napraviti prijavu i tražiti novi termin.

Ukoliko korisnik zbog nepredvidljivih razloga na online prijavu za vakcinaciju odgovori sa ponuđeno “ne”, on ide u proces novog apliciranja, objašnjava Šarkić.

Dodaje da je aplikacija direktna i precizna te ne može imati širinu i “esejski pristup objašnjenja”.

“Ide ponovni proces apliciranja ili jednostavno komunikacija preko ‘call centra’ sa timovima porodične medicine, ali uglavnom mora biti ponovna evidencija jer taj termin je jednostavno prepušten nekom drugom”, ističe Šarkić.

Iako online prijava za vakcinaciju traje već nekoliko sedmica, u sarajevskim naseljima su tek ove sedmice postavljene obavijesti na haustorima da se starije osobe mogu prijaviti u svojim mjesnim zajednicama ili domovima zdravlja za drugačiju mogućnost vakcinacije.

U razgovoru vođenom u utorak, Šarkić je najavio organizaciju mobilnog tima, ali bez preciznog datuma, tako da će osobe starije od 75 godina, kojima prije uspostave mobilnog tima bude zakazan termin za vakcinaciju, a nisu u mogućnosti fizički doći u Zetru, morati čekati novi termin jer će njihov biti ustupljen nekome drugom.

Nakon jutrošnjeg početka vakcinacije on je medijima rekao da je sve spremno za vakcinaciju putem mobilnih timova.

Mobilni timovi će u saradnji sa mjesnim zajednicama i lokalnim samoupravama organizovati vakcinisanje osoba koje nisu u mogućnosti fizički pristupiti u Zetru, kazao je Šarić.

“Vodili smo itekako računa o pacijentima koji su nepokretni i vezani za kuću, njih ima 2.000-3.000. Njima je namijenjena vakcina Sinovac koja je lakša za distribuciju i skladištenje. Ove pacijente koji nisu u stanju doći ćemo tretirati u kućnim uslovima, ići ćemo na adrese i imunizirati u kućnim uslovima”, rekao je on.

Istakao je da će se pronaći rješenje za transport i vakcinaciju za ove osobe.

“Prema tome, Zavod zdravstvenog osiguranja će revidirati taj spisak i poslati prema timovima porodične medicine i po tom spisku će se postupati”, kaže Šarkić.

BIRN BiH je ranije pisao o ograničavajućem procesu prijave za vakcinaciju, kao što su bile prijave za vakcinaciju samo od zdravstvenih osiguranika sa elektronskom knjižicom, nakon čega je Zavod zdravstvenog osiguranja omogućio prijavu i građanima koji nemaju zdravstveno osiguranje ili elektronsku knjižicu.

BiH još uvijek nema dovoljno vakcina pa je u Kantonu Sarajevo starosna granica za vakcinaciju 75 godina.

Šarkić je prilikom jutrošnjeg početka vakcinacije izjavio da Kanton Sarajevo ima 12.500 doza vakcina, i da očekuje da će dnevno davati 1.000 do 2.000 vakcina.