Vijest

Odgođen početak suđenja banjalučkim inspektorima zbog nedolaska tužioca

21. Aprila 2021.12:32
Početak suđenja inspektorima banjalučke Policijske uprave optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića odgođeno je jer se u sudnici nije pojavio niko iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.


Članovi grupe “Pravda za Davida” ispred Suda u kojem ni danas nije počelo suđenje inspektorima. Foto: BIRN BiH 

Postupajuća sutkinja Radmila Medaković je kazala da je glavni tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva Zoran Bulatović obavijestio Sud da postupajući tužilac Dalibor Vrećo ima koronavirus, a da zbog nedostatka tužilaca nije riješena adekvatna zamjena.

Inspektori Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak optuženi su za sprečavanje dokazivanja u istrazi ubistva Dragičevića. Kako se navodi u optužnici, bokserice ubijenog nestale su nakon što je kompletna odjeća iz Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske odnesena na sušenje u Policijsku upravu Banjaluka.

Osim tužioca, ročištu nije pristupio ni svjedok Siniša Kojdić koji je bio nadređeni optuženima, a protiv koga je Zoran Bošnjak podnio krivičnu prijavu, ali je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u novembru 2020. godine obustavilo istragu. Sutkinja Radmila Medaković pojasnila je da je Kojdiću upućen poziv za svjedočenje, ali da ga Sud nije pronašao na prijavljenoj adresi.

Građani i aktivisti neformalne grupe “Pravda za Davida” okupili su se ispred banjalučkog Osnovnog suda prije zakazanog ročišta, poručujući da ovaj predmet ne bi trebao da vodi tužilac Vrećo.

“To je isti onaj tužilac od kojeg je Tužilaštvo BiH izuzelo predmet Dragičević. Kako sad taj tužilac može da vodi bilo šta što je u vezi sa predmetom Dragičević? Naravno nikako. To je takođe isti tužilac koji je donio naredbu da se obustavi istraga protiv Siniše Kojdića koji je nadređeni ovoj dvojici krim tehničara. A ti tehničari su upravo njega optužili da je on taj koji je bacio Davidov veš”, izjavio je prije početka glavnog ročišta Ozren Perduv iz grupe “Pravda za Davida”.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je preuzelo Državno tužilaštvo BiH.

Perduv je rekao da i dalje postoji bojazan od zastare procesa, a da bi se situacija sa pandemijom mogla koristiti kao izgovor za odgađanje ročišta.

Optužnica protiv inspektora podignuta je u septembru 2018. godine, a nakon što su Marijanac i Bošnjak negirali krivicu, suđenje do danas nije počelo. Ukoliko ne bude pravosnažno okončano u naredne tri godine ovom predmetu prijeti apsolutna zastara. Za krivično djelo koje je dvojici inspektora stavljeno na teret može se izreći kazna do tri godine zatvora.

Advokat iz Banjaluke Milan Malešević ranije je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojasnio da zastara može da nastupi ukoliko suđenje ne počne u roku od tri godine od izvršenja krivičnog djela za koje se optuženi tereti ukoliko predviđena kazna nije veća od tri godine zatvora.

“Ukoliko suđenje počne u roku od tri godine, zastara ne može da nastupi, ali suđenje onda mora da bude do kraja završeno u naredne tri godine”, rekao je u februaru za BIRN BiH advokat Milan Malešević.

Novi početak suđenja je zakazan za 17. juni.

 

Vladimir Kovačević