Vijesti


Ustavni sud odbio apelaciju Suada Smajlovića 30. Aprila 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje Suada Smajlovića, kojeg je Državni sud osudio na tri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenih u ljeto 1992. na području Srebrenice.
Odbijene apelacije osuđenih za zločine u Vitezu 30. Aprila 2021. Vijest Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane apelacije Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala i Hazima Patkovića, osuđenih na ukupno 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Vitezu, smatrajući da ne postoji povreda prava na pravično suđenje.
Slučaj “Memić”: Produžen pritvor Dupovcu i Mutapu 29. Aprila 2021. Vijest Državni sud je za još dva mjeseca produžio pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima u okviru istrage o stradanju Dženana Memića, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokat Ifet Feraget.
Garić Rade: Svjedok često viđao optuženog 29. Aprila 2021. Suđenje Svjedok Odbrane je izjavio da je Rade Garić dolazio u njegovo selo kada su se dešavali opasniji napadi i da ga je viđao dva ili tri puta sedmično.
Bivši uposlenik i predsjednik Sindikata Centralne banke podnio prijavu protiv guvernera 28. Aprila 2021. Vijest Otpušteni službenik Centralne banke Sanjin Sinanović podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv guvernera banke Senada Softića zbog navodnog protivzakonitog djelovanja, mobinga i diskriminacije.
Milarem Berbić Na suđenju Berbiću za boravak u Siriji uloženi dokazi pribavljeni iz SAD-a 28. Aprila 2021. Vijest Državno tužilaštvo je među materijalnim dokazima koje je uložilo na suđenju Milaremu Berbiću, koji se tereti za pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, predočilo dokumentaciju koja je pribavljena iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) putem međunarodne pravne pomoći.
Preminula bivša potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača 28. Aprila 2021. Vijest Donedavna potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), tužiteljica Jadranka Lokmić-Misirača preminula je u Sarajevu, saopćeno je iz Državnog tužilaštva, gdje je radila dugi niz godina.
Narodna skupština RS-a odgodila raspravu o povlačenju povelja osuđenim ratnim zločincima 28. Aprila 2021. Vijest Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas neće raspravljati o pismu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojim je zatražio da do kraja aprila budu povučene povelje uručene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugim osobama osuđenim za ratne zločine.
Od 15 naknada presuđenih za nematerijalnu štetu, samo četiri isplaćene žrtvama u BiH 28. Aprila 2021. Vijest Od ukupno 15 pravosnažnih presuda donesenih pred sudovima u Bosni i Hercegovini u kojima je dosuđena i isplata nematerijalne štete, samo četiri su isplaćene ili se počelo sa isplaćivanjem žrtvama ratnih zločina, pokazuje analiza TRIAL Internationala.
Slučaj „Memić“: Sedam svjedoka do sada zatražilo mjere zaštite 28. Aprila 2021. Vijest Državno tužilaštvo je u obrazloženju svog prijedloga za produženjem pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima u okviru istrage o stradanju Dženana Memića navelo da je ova istraga proširena na veći broj osoba i da su identificirani novi članovi organizovane grupe, dok su Odbrane zatražile ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane.