Vijesti


Podignuta optužnica protiv Gorana Viškovića, ranije osuđenog za zločine u Vlasenici 20. Aprila 2021. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Gorana Viškovića zvanog “Vjetar” koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice. Njega je 2011. godine Sud Bosne i Hercegovine osudio na 18 godina zatvora zbog zločina u Vlasenici.
Predmet u fazi provjere: FUP saslušava tužioce i uposlenike Kantonalnog tužilaštva u Tuzli 20. Aprila 2021. Vijest Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) počeli su saslušanje više tužilaca i drugih uposlenika Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
aleksic i lecic Odgođen početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta 20. Aprila 2021. Vijest Iako planiran za srijedu, 21. aprila, odgođen je početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.
SFF besplatno prikazuje filmove iz programa “Suočavanje s prošlošću” 20. Aprila 2021. Vijest Sarajevo Film Festival (SFF) će u ovogodišnjem programu „Suočavanje s prošlošću“ besplatno prikazati deset filmova u sarajevskom kinu Meeting Point ali i cijeloj regiji putem internet platforme, saopćeno je. U toku ovog programa od 24. do 30. aprila bit će prikazano devet igranih i jedan kratki film te će biti organizovani razgovori s autorima, kao i panel diskusije.
Svjedokinja se žalila uglednim sudijama na predsjednika Špoljarića 19. Aprila 2021. Suđenje Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako im se zaposlenica Kantonalnog suda u Sarajevu požalila da predsjednik te institucije Vladimir Špoljarić neprimjereno kontaktira s njom.
Godišnjica masakra u Zenici za koji niko nije odgovarao: “Sramota prema žrtvama i porodicama” 19. Aprila 2021. Vijest Na današnji dan prije 28 godina tokom granatiranja Zenice je ubijeno 15, a ranjeno više od 50 civila. Najmlađa žrtva je Nehrudin Trako, čiji otac Nezir u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da je sramota da do danas za ovaj zločin nije niko odgovarao.
I saradnik i vozač ministra Ahmetovića 19. Aprila 2021. Suđenje Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je nakon isteka ugovora za vozača potpisao četiri ugovora o djelu za poslove stručnog saradnika.
Naredne sedmice počinje suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta 16. Aprila 2021. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će početi suđenje trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, optuženog za zločin u Štrpcima 16. Aprila 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio postupak protiv Vuka Ratkovića, kojem se, skupa s još devet osoba, sudilo za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima i koji je ranije u drugom predmetu osuđen zbog silovanja.
Zatraženo da se obavijesti Vijeće sigurnosti o nesaradnji Srbije u slučaju hapšenja srbijanskih radikala 16. Aprila 2021. Vijest Sudija Liu Daqun zatražio je od predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da obavijesti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) da Srbija ne ispunjava svoje obaveze da uhapsi članove Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića i izruči ih Mehanizmu kako bi im se sudilo zbog nepoštivanja Haškog tribunala.