Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje za zločine počinjene u Vlasenici

23. Aprila 2021.14:28
Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će početi suđenje Manetu Đuriću i ostalima za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Vlasenici, tokom 1992. i 1993. godine.

sudnica Suda BiH
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

U srijedu, 28. aprila 2021. godine, nakon promjene predsjednika Vijeća i spajanja postupka počinje suđenje Manetu Đuriću i drugima, saopćeno je iz Državnog suda.

Đurić je u februaru 2018. optužen sa Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem za progon bošnjačkih civila u Vlasenici protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine. Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić je bio komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

U februaru, ove godine, tim vještaka zaključio je da je Đurić zdravstveno sposoban da prati suđenje nakon čega je došlo do spajanja postupka. Preporučeno je da suđenja ne budu dugotrajna i da se prave pauze.

Postupak protiv Đurića prethodno je razdvojen u septembru 2019. godine zbog zdravstvenih razloga.

Naredne sedmice bit će održan nastavak suđenja Fadilu Novaliću i drugima, optuženim za zloupotrebu položaja.

Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić optuženi su za zloupotrebu položaja prilikom prošlogodišnjeg uvoza respiratora, a s njima se sudi i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Također, planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene na području Srebrenice, Pala, Zvornika, Konjica, Vlasenice, Prijedora, Kotor-Varoši, Goražda, Višegrada i Rogatice, Hadžića, te Uzdola kod Prozora.