Vijesti


Naredne sedmice izricanje drugostepene presude za zločine na području Hadžića 4. Juna 2021. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda će sljedeće sedmice izreći drugostepenu presudu šestorici optuženih za zločine počinjene na području Hadžića, čime će biti okončan devetogodišnji sudski proces.
Predstavljen Registar javnih nabavki u KS-u: Osiguranje transparentnog trošenja budžetskih sredstava 4. Juna 2021. Vijest Nedovoljan nadzor za vrijeme pandemije koronavirusa otvorio prostor za koruptivne radnje u sferi javnih nabavki, što je kočnica u napretku Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i prepreka za povratak povjerenja građana, rečeno je, između ostalog, tokom predstavljanja Registra javnih nabavki Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.
Novalić i ostali: Premijeru proslijeđena poruka da se “čuva” respiratora na stanju 4. Juna 2021. Suđenje Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebu položaja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo materijalne dokaze koji pokazuju kako je došlo do nabavke druge vrste respiratora u odnosu na prvobitno ugovorenu.
Atlantska inicijativa: Kako upravljati rizikom povratka sa stranih ratišta 4. Juna 2021. Vijest Rizik kod povratnika sa stranih ratišta i njihovih porodica ne može se u potpunosti eliminisati, ali koraci koje su poduzimali Kosovo i Bosna i Hercegovina pokazuju da repatrijacija predstavlja odgovorniji pristup problemu, navodi se u novoj publikaciji Atlantske inicijative, u kojoj se dodaje kako ostaje još puno posla na procesuiranju i integraciji povratnika sa stranih ratišta, za šta je potrebna bolja koordinacija na državnom i regionalnom nivou.
Mehanizam dozvolio prisustvo Mladićeve pravne savjetnice na izricanju presude 4. Juna 2021. Vijest Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odobrio je zahtjev Odbrane Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), da izricanju dugostepene presude 8. juna prisustvuje njegova pravna savjetnica Peta-Louise Bagott, budući da to neće moći njegovi advokati Dragan Ivetić i Branko Lukić.
Mektić i ostali: Ulaganje materijalnih dokaza 3. Juna 2021. Suđenje Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, Državno tužilaštvo uložilo je set materijalnih dokaza.
Srbija: Počelo suđenje za ubistvo bračnog para kod Foče 3. Juna 2021. Suđenje Pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje Danku Vladičiću, optuženom da je počinio ratni zločin protiv civila ubistvom komšija, bračnog para bošnjačke nacionalnosti, u selu Brod na Drini kod Foče u avgustu 1992. godine.
sudnica Još nije zakazan početak suđenja Toniju Bašiću, optuženom za terorizam 3. Juna 2021. Vijest Iako je prije više od tri mjeseca negirao krivicu u Sudu Bosne i Hercegovine, još nije zakazan početak suđenja Toniju Bašiću, kojeg optužnica tereti za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Vijeće za provedbu mira: Veličanje osuđenih ratnih zločinaca i negiranje zločina podriva proces pomirenja 3. Juna 2021. Vijest Na dvodnevnom sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) na kojem se razmatralo stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, politički direktori su, između ostalog, izrazili zabrinutost zbog veličanja osuđenih ratnih zločinaca i negiranja presuda za genocid i ratne zločine, kao i drugih aktivnosti kojima se izazivaju podjele te podriva međusobno povjerenje i pomirenje u Bosni i Hercegovini.
CRD: Stavovi o poštivanju ljudskih prava niži u BiH nego u drugim državama Zapadnog Balkana 2. Juna 2021. Vijest Stavovi o poštivanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini su znatno lošiji nego u drugim državama Zapadnog Balkana, pokazalo je nedavno ispitivanje koje je sproveo Civil Rights Defenders (CRD). Ova anekta je ispitivala javno mnijenje o poštivanju ljudskih prava, medijskih sloboda, jednakosti i vladavine zakona u zemljama regiona, saopštio je CRD.