Vijest

Vijeće za provedbu mira: Veličanje osuđenih ratnih zločinaca i negiranje zločina podriva proces pomirenja

3. Juna 2021.10:21
Na dvodnevnom sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) na kojem se razmatralo stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, politički direktori su, između ostalog, izrazili zabrinutost zbog veličanja osuđenih ratnih zločinaca i negiranja presuda za genocid i ratne zločine, kao i drugih aktivnosti kojima se izazivaju podjele te podriva međusobno povjerenje i pomirenje u Bosni i Hercegovini.


Online sastanak Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira. Foto: OHR

“Upravni odbor PIC-a podržava sve napore lidera i građana BiH da se uključe u dijalog i konkretne korake na promoviranju povjerenja i pomirenja, te poziva sve lidere da prestanu s retorikom i potezima koji vode podjelama”, navedeno je u saopćenju objavljenom po završetku drugog dana online sastanka.

Upravni odbor je pozvao bosanskohercegovačke lidere da zajedno odaju počast svim poginulim i preživjelim žrtvama rata, kao temelj za mirnu budućnost.

Brojne međunarodne, ali i domaće nevladine organizacije i udruženja kontinuirano ukazuju na problem veličanja osuđenih ratnih zločinaca i negiranja genocida i drugih zločina, i potrebu za hitnim donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Iako je Upravni odbor pozdravio inicijativu Predsjedništva BiH da predvodi reforme koje imaju za cilj ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi se krenulo dalje na putu članstva BiH u EU, Upravni odbor je istakao kako, uprkos stalnim pozivima da se tekuća godina, kao godina u kojoj nema izbora, iskoristi za provedbu i ubrzanje dogovorenih reformi u BiH, skoro polovina 2021. je prošla bez značajnijih pozitivnih ostvarenja.

“Upravni odbor PIC-a je kontinuirano pozivao vlasti BiH da postignu sporazum o ograničenoj ustavnoj i izbornoj reformi, time rješavajući presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić – Finci’ i srodnim predmetima koji se odnose na uklanjanje diskriminacije”, navodi se u saopćenju.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je u decembru 2009. godine donio presudu po tužbi koju su protiv BiH podnijeli Jakob Finci i Dervo Sejdić, a BiH još uvijek nije ispoštovala odluke iz te presude, što je BIRN BiH također ranije izvijestio.

Sejdić i Finci su se žalili ECHR-u tvrdeći da bosanskohercegovački Ustav diskriminira njihova ljudska prava jer im nije dozvoljeno da se, kao pripadnici manjina, kandidiraju za Predsjedništvo BiH. Sud je donio odluku da Ustav BiH direktno diskriminira manjine, ne dopuštajući im da ravnopravno učestvuju u demokratskim izborima.

Upravni odbor PIC-a je također kontinuirano pozivao vlasti BiH da provedu reforme koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključni dio procesa pristupanja EU i zadobijanja povjerenja građana, uključujući i donošenje amandmana na Zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Zakon o javnim nabavkama, te novi Zakon o sukobu interesa.

“Upravni odbor PIC-a je, međutim, posvjedočio da su se neki politički lideri fokusirali i upuštali u razdoran i destruktivan diskurs kojim se samo odvraća pažnja s pitanja koja su od istinskog značaja i građanima uskraćuje mogućnost da dobiju adekvatne usluge i izglede za bolju budućnost”, navedeno je u saopćenju.

BIRN BiH je pisao ranije o izvještaju Transparency Internationala u kojem je zaključeno da u BiH nema procesuiranja korupcije na visokom nivou, kao i da posebno zabrinjava trend sve većeg broja prijava korupcije u tužilaštvima i sudovima, što dodatno narušava povjerenje u pravosuđe.

Tokom sastanka Upravni odbor je, prema saopćenju, pozvao bosanskohercegovačke vlasti da, između ostalog, pristupe rješavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, poduzmu konkretne korake na svim političkim nivoima za pomirenje u BiH, uključujući i održavanje zajedničkih komemoracija, te okončaju formiranje vlada i imenovanja na upražnjena mjesta na svim nivoima vlasti, uključujući i sudije Ustavnog suda FBiH.

Također, Upravni odbor je pozdravio imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika i izrazio mu punu podršku u jačanju stabilnosti u BiH.

Iz OHR-a je istaknuto da se Ruska Federacija ne slaže sa ovim saopćenjem.

Lamija Grebo