Vijest

Naredne sedmice izricanje drugostepene presude za zločine na području Hadžića

4. Juna 2021.13:53
Apelaciono vijeće Državnog suda će sljedeće sedmice izreći drugostepenu presudu šestorici optuženih za zločine počinjene na području Hadžića, čime će biti okončan devetogodišnji sudski proces.

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Izricanje presude Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu, nekadašnjim pripadnicima vojnih, policijskih i civilnih struktura vlasti koji su optuženi za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti zatvorenim u logoru “Silos” u Tarčinu, školi u Pazariću i kasarni “Krupa” u Zoviku, zakazano je za četvrtak, 10. juni.

Suđenje im je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na kazne u rasponu od pet do deset godina zatvora.

S njima su bili optuženi i Mustafa Đelilović, koji je u međuvremenu preminuo a postupak protiv njega je obustavljen, i Šerif Mešanović, u odnosu na kojeg je razdvojen postupak zbog njegovog zdravstvenog stanja i kome je zakazan početak suđenja za ponedjeljak, 7. juna.

Statusna konferencija i početak suđenja Ratku Đurkoviću, nekadašnjem zapovjedniku Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina počinjenih 1992. godine na području Ugljevika, zakazani su također za četvrtak.

Naredne sedmice u Sudu BiH održat će se žalbena ročišta na prvostepene presude u tri predmeta.

Iznošenje žalbi u predmetu Srećka Aćimovića, nekadašnjeg komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade VRS-a osuđenog na devet godina zatvora zbog genocida koji je počinjen nad Bošnjacima iz Srebrenice, zakazano je za ponedjeljak, 7. juni.

Aćimović je proglašen krivim zbog toga što je pomagao u zatvaranju bošnjačkih muškaraca, dovezenih s područja Srebrenice, u školu u selu Roćević, nedaleko Zvornika, te njihovim ubistvima na obali Drine kod Kozluka.

Za naredni dan zakazano je iznošenje žalbi u predmetu “Radovan Paprica i Slavko Ognjenović”, koji su osuđeni kao pripadnici vojnih jedinica Republike Srpske na po osam godina zatvora za silovanje počinjeno 1992. godine u Miljevini kod Foče.

Istoga dana planirano je i iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Jasmin Keserović osuđen na šest godina zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama u Siriji i javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

On je proglašen krivim da je u januaru 2013. otputovao u Siriju, gdje se borio na strani ISIL-a i učestvovao u terorističkim aktivnostima pod imenom Abu Muhamed Al Bosni, a Vijeće je Keserovića osudilo i zbog poziva na ubistva koji je objavljen preko interneta 2016. godine.

Naredne sedmice u Državnom sudu nastavit će se suđenja za zločine počinjene u drugim bosanskohercegovačikm gradovima.

Lamija Grebo