Vijesti


Agius: Presuda Stanišiću i Simatoviću do 30. juna 9. Juna 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) najavio je na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a da će presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biti donesena u narednim sedmicama.
Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora 8. Juna 2021. Suđenje Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) donio je drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
Live blog: Konačna presuda Ratku Mladiću 8. Juna 2021. Live blog U utorak 8. juna pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) bit će izrečena drugostepena presuda bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću. U Live blogu BIRN-a Bosne i Hercegovine pratite izricanje konačne presude uživo iz sudnice u Haagu te javljanja iz Srebrenice, Prijedora, Sarajeva i Banjaluke.
Danas izricanje konačne presude Ratku Mladiću 8. Juna 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas će izreći konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.
U Bratuncu održana projekcija filma u čast Ratka Mladića 7. Juna 2021. Vijest Noć uoči drugostepene presude Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), nepravosnažno osuđenom za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, u Bratuncu je prikazan film u njegovu čast. Projekciju filma organiziralo je udruženje “Istočna alternativa”.
Eksumacija grobnice U Kalinoviku tokom ekshumacije pronađeni posmrtni ostaci još dvije žrtve 7. Juna 2021. Vijest U općini Kalinovik, na lokalitetu Dobro Polje, prošle sedmice je otkrivena nova masovna grobnica, u kojoj su do sada uočeni posmrtni ostaci najmanje sedam osobe, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije posjetila ovu lokaciju.
Dio postupka protiv Debevca iza zatvorenih vrata zbog zaštite privatnog života 7. Juna 2021. Vijest Dio disciplinskog postupka protiv predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca će biti zatvoren za javnost u cilju zaštite privatnog života tuženog, odlučila je na pripremnom ročištu Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Govoreći o tački tužbe u vezi sa imovinom u inostranstvu, njegova pravna zastupnica je kazala kako je on suvlasnik nekretnine od 1999. godine.
Početak suđenja Muminoviću i ostalima 5. jula 7. Juna 2021. Suđenje Državno tužilaštvo najavilo je da će na početku suđenja Šemsudinu Muminoviću, Muji Muratoviću, Rasimu Omeroviću, Fadilu Mujiću, Asimu Aliću i Ismetu Memiću, zakazanom za 5. juli, osim čitanja optužnice saslušati dva od ukupno 135 svjedoka.
Počelo rušenje crkve u dvorištu Fate Orlović 5. Juna 2021. Vijest Uklanjanje pravoslavne crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju počelo je danas ujutro nakon što je prije više od godinu istekao tromjesečni rok za njeno uklanjanje po odluci Evropskog suda za ljudska prava.
Izložba u muzeju u Škotskoj: “Priča o običnim ljudima i o tome kako je rat u BiH uticao na njih” 4. Juna 2021. Vijest Izložba organizacije “Sjećanje na Srebrenicu u Škotskoj” postavljena je u Kelvingrove umjetničkoj galeriji i muzeju u Glasgowu, muzeju sa dugom tradicijom smještenom u impresivno arhitektonsko zdanje, govori o običnim malim ljudima i njihovom ratnom iskustvu u Bosni i Hercegovini, ali i pojedincima iz Škotske koji su u toku rata u BiH djelovali kroz humanitarni rad.