Vijest

Još nije zakazan početak suđenja Toniju Bašiću, optuženom za terorizam

3. Juna 2021.12:40
Iako je prije više od tri mjeseca negirao krivicu u Sudu Bosne i Hercegovine, još nije zakazan početak suđenja Toniju Bašiću, kojeg optužnica tereti za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

U Državnom sudu su pojasnili da je početak suđenja u ovom predmetu bio zakazan za kraj marta 2021., ali da je, zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, odgođen do daljnjeg.

“Početak glavnog pretresa u ovom predmetu bit će zakazan po povratku svih članova postupajućeg sudećeg vijeća koji su trenutno opravdano odsutni”, dodali su u Sudu BiH.

Bašić je na ročištu održanom 22. februara 2021. negirao da je od 8. februara do 17. marta 2020. u više navrata javno, i to putem sredstava javnog informiranja i koristeći se društvenom mrežom Telegram, podsticao druge na izvršenje terorizma, a u optužnici se navodi da je objavio formiranje kanala pod nazivom “Moon Krieg Division”, te da je podržavao politički teror i ubistvo Jevreja i političara.

Optužnicom se Bašić tereti i da je upućivao prijetnje pripadnicima LGBT pokreta, kao i pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Haris Rovčanin