Vijesti


Dosje kao poziv Srbiji da procesuira odgovorne za zločine u Prijedoru 31. Maja 2021. Vijest Na “Dan bijelih traka”, Fond za humanitarno pravo je predstavio svoj četrnaesti dosje pod nazivom “43. motorizovana brigada VRS u Prijedoru”, s ciljem da se javnosti u Srbiji predoče dokazi o učešću vojske i policije ove zemlje u ratnim sukobima u Bosni i Hercegovini, čiji mnogi pripadnici nisu procesuirani.
Zukić i ostali: Najavljeni prigovori Odbrane na nalaze i mišljenja o mobilnim telefonima 31. Maja 2021. Suđenje Na suđenju za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju u “Elektroprivredi”, forenzički vještak za mobilne telefone je kazao kako nije njegova obaveza da utvrđuje ko je i kako oduzeo mobilne telefone koje je vještačio.
Bivšem ministru Sadiku Ahmetoviću šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja 31. Maja 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je bivši državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te se Adnanu Bektiću oduzima imovinska korist u iznosu od 7.414 konvertibilnih maraka (KM), koju je dužan platiti u roku od 30 dana.
Odbijen zahtjev Odbrane Ratka Mladića za odgađanje konačne presude 28. Maja 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev advokata bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za odlaganjem izricanja drugostepene presude koja je zakazana za 8. juni, saopšteno je iz Mehanizma.
Odbijena tužba protiv Dalide Burzić za neispravno postupanje 28. Maja 2021. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je raniju odluku kojom je odbijena tužba protiv Dalide Burzić, sutkinje Suda Bosne i Hercegovine, za neispravno postupanje u vrijeme dok je bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.
sudnica Naredne sedmice konačna presuda za zločin u Uzdolu kod Prozora 28. Maja 2021. Vijest U Državnom sudu je naredne sedmice planirano izricanje konačne presude Enveru Buzi, kojeg optužnica u svojstvu komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) tereti za zločin počinjen u Uzdolu kod Prozora u septembru 1993. godine.
Tužilaštvo traži mjere zabrane za Radeta Macuru, osumnjičenog za ratni zločin kod Gradiške 28. Maja 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je, zbog opasnosti od bjekstva, određivanje mjera zabrane Radetu Macuri, koji je jučer uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Gradiške 1992. godine.
Dom zdravlja u Tešnju ne otkriva vrijednost dva vozila koja kupuje 28. Maja 2021. Vijest Dom zdravlja u Tešnju planirao je ove godine kupiti dva vozila hitne pomoći za 85.000 maraka, ali se u objavljenom tenderu umjesto sanitetskog pojavilo putničko vozilo, a ova zdravstvena institucija je propustila objaviti koliko će novca potrošiti na nova vozila.
Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Senada Kasupovića, Odbrana oslobađanje 28. Maja 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u žalbi Apelacionom odjeljenju Državnog suda zatražilo strožiju kaznu za Senada Kasupovića, osuđenog nepravosnažno na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi u Siriji, dok je Odbrana zatražila ukidanje presude i njegovo oslobađanje ili ponavljanje postupka.
Radovan Karadžić prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji 28. Maja 2021. Vijest Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, prebačen je u Veliku Britaniju, gdje će služiti svoju kaznu, potvrdio je njegov advokat.