Vijest

Predstavljen Registar javnih nabavki u KS-u: Osiguranje transparentnog trošenja budžetskih sredstava

4. Juna 2021.13:52
Nedovoljan nadzor za vrijeme pandemije koronavirusa otvorio prostor za koruptivne radnje u sferi javnih nabavki, što je kočnica u napretku Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i prepreka za povratak povjerenja građana, rečeno je, između ostalog, tokom predstavljanja Registra javnih nabavki Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.


Predstavljanje Registra javnih nabavki u Kantonu Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Na press konferenciji novinarima su se obratili šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec, ambasadorica Švedske kao države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini Johanna Strömquist i Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Kathleen Kavalec je istakla da je Misija OSCE-a ponosna što podržava rad Ureda za borbu protiv korupcije, te dodala da će nova baza podataka pospješiti transparentnost u ovoj oblasti i dovesti do otkrivanja neregularnosti. Kako je kazala, radit će se na borbi protiv korupcije u budućnosti, u interesu svih stanovnika Kantona Sarajevo (KS).

“Javne nabavke su veoma podložne korupciji. U 2020. samo u Kantonu Sarajevo bilo je 10.000 javnih nabavki”, naglasila je Kavelec te dodala da je nedovoljan nadzor za vrijeme pandemije koronavirusa otvorio prostor za koruptivne radnje.

Korupcija je velika prepreka na putu napretka BiH, rekla je Johanna Strömquist i dodala da vjeruje da je borba protiv korupcije ključna za prosperitet i napredak. Istakla je da javni službenici moraju biti odgovorni u trošenju javnog novca, koji je novac građana, te da korupcija podriva povjerenje građana i u institucije i demokratiju.

“Borba protiv korupcije je ključ u napretku društva, a predstavlja i jedan od 14 prioriteta Evropske unije da bi BiH postala kandidat”, kazala je Strömquist.

Kako je rečeno danas, Registar se sastoji od interne baze podataka, aplikacije za komunikaciju sa institucijama i websitea.

Sva relevantna istraživanja domaćih i međunarodnih aktera ukazuju da se kroz javne nabavke troši najviše budžetskog novca, rekao je danas Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, te istakao da je od 1. januara do 1. juna 2021. godine bilo blizu 5.000 javnih nabavki u ovom kantonu.

Kafedžić je objasnio da se svi podaci na ovoj stranici svakodnevno sihronizuju, te da se na portalu nalazi kompletna dokumentacija o javnim nabavkama.

“Ovo je prvi put da su u potpunosti osvijetljeni mračni prostori javnih nabavki. Do sada su javne nabavke u onim ključnim segmentima bile tajne”, kazao je Kafedžić.

On je dodao da se prati kompletna djelatnost određenih institucija, njihove nepravilnosti i povezanost s političkim strankama, a s vremenom će biti upotpunjeni podaci i o tome koje su političke stranke najviše radile s KS-om.

“Do sada smo identifikovali 1.504 poslovna subjekta koja rade s Kantonom Sarajevo. U okviru ovog poslovnog subjekta tačno vidimo koja su to lica, odgovorna lica unutar institucije, povezujemo ih s političkim strankama”, rekao je Kafedžić.

Kada Ured utvrdi nepravilnosti, one se prijavljuju načelnim institucijama – Agenciji za javne nabavke, kao primarno nadležnoj koja može izreći prekršajne sankcije. Ukoliko se radi o krivičnom djelu, nepravilnosti se prijavljuju Tužilaštvu KS-a.

“Na našoj web stranici Ured će početi da objavljuje analize i izvještaje iz segmenta javnih nabavki”, kazao je Kafedžić, dodavši da će Ured nastojati da svakih šest mjeseci objavljuje izvještaje u kojima će biti naveden određeni broj firmi koje su najviše radile s KS-om.

“Vrijeme je pandemije, kad su smanjeni mehanizmi kontrole svima, pa i javnim nabavkama. Vrlo je važno da imamo ove zlatne standarde kao što je transparentnost u objavi ovako važnih procesa”, istakao je Kafedžić.

Misija OSCE-a u BiH pružila je podršku Uredu za borbu protiv korupcije u izradi ovog registra kao još jednom od načina osiguranja transparentnog trošenja javnih sredstava u KS-u i izgradnji povjerenja građana u kantonalne institucije.