Vijest

Mehanizam dozvolio prisustvo Mladićeve pravne savjetnice na izricanju presude

4. Juna 2021.09:30
Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odobrio je zahtjev Odbrane Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), da izricanju dugostepene presude 8. juna prisustvuje njegova pravna savjetnica Peta-Louise Bagott, budući da to neće moći njegovi advokati Dragan Ivetić i Branko Lukić.


Ratko Mladić ulazi u sudnicu. Foto: MICT

U Agiusovoj odluci se navodi da je Odbrana zatražila da se odobri prisustvo pravne savjetnice Baggot izricanju presude, te da zastupa Mladićeve interese. Također je zatraženo da joj se omogući prevodilac za bosanski, srpski i hrvatski jezik kako bi mogla komunicirati, uzimati uputstva i savjetovati Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, što je sudija Agius i odobrio.

U odluci je navedeno da advokat Ivetić nije u mogućnosti da učestvuje u izricanju presude “u bilo kojem svojstvu” zbog svoje “neočekivane hospitalizacije i hitne potrebe za kontinuiranom hospitalizacijom i liječenjem”.

Odbrana je prošlog mjeseca tražila da se drugostepena presuda odgodi dok oba njegova advokata ne budu u prilici da joj prisustvuju, što je Mehanizam odbio, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Nemogućnost dolaska jednog od advokata na izricanje presude ne opravdava zahtjev za odgađanjem. Mladićeve instrukcije da u njegovoj pratnji moraju biti oba zastupnika ne daju dovoljno dobar razlog, a Mladić nije pokazao da ne može biti adekvatno zastupan svojim glavnim zastupnikom”, pojasnila je sutkinja Prisca Matimba Nyambe u svojoj ranijoj odluci.

Sudija Agius je u jučerašnjoj odluci naveo da je u prilogu zahtjeva Odbrane za odgađanje presude advokat Branko Lukić, nakon što je dobio “stroge upute” Mladića i pozivajući se na etički kodeks srbijanske advokatske komore, naznačio da nije mogao potvrditi svoje prisustvo tokom izricanja presude, bilo lično ili putem veze za videokonferenciju.

Agius je u odluci “podsjetio Lukića na njegovu obavezu da zastupa Mladića”.

Ranije je najavljeno da će presudu, koja je zakazana za utorak, 8. juna, u 15 sati, donijeti sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je 2012. godine.

 

Lamija Grebo