Vijesti


“Potkivanje”: Pandža i Alešević oslobođeni optužbi 2. Juna 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom su Marko Pandža i Nermin Alešević, zbog nedostatka dokaza, oslobođeni optužbi za primanje, odnosno davanje dara.
Porodice ubijenih u genocidu očekuju nove uslove za isplatu naknade od Holandije 1. Juna 2021. Vijest U Službenom glasniku Holandije danas su objavljeni uslovi za isplatu naknade srodnicima ubijenih u Potočarima tokom genocida u Srebrenici 1995. godine, dok porodice i njihov advokat objašnjavaju da isplata naknade još nije počela jer nisu prihvatili uslove koji su im ponuđeni.
Disciplinski tužilac zaprimio prijavu protiv Olega Čavke nakon navoda Kemala Čauševića o davanju mita 1. Juna 2021. Ured disciplinskog tužioca (UDT) zaprimio je pritužbu na povredu dužnosti tužioca Državnog tužilaštva Olega Čavke nakon što je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, izjavio da mu je preko posrednika poslao novac.
Više od 350 građana traži refundaciju sredstava za Tocilizumab 1. Juna 2021. Vijest Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) primio je više od 350 zahtjeva za refundaciju troškova nabavke lijeka Tocilizumab, koji su članovi porodica oboljelih od koronavirusa po preporuci ljekara kupovali privatnim sredstvima, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Nema početka suđenja Aliji Delimustafiću, nema disciplinskog prekršaja, a troškovi i dalje rastu 1. Juna 2021. Vijest Od novembra prošle godine do maja ove troškovi postupka protiv Alije Delimustafića te još 30-ak osoba i sedam firmi zbog organizovanog kriminala, koruptivnih i drugih djela porasli su za skoro 17.000 konvertibilnih maraka a da im suđenje još uvijek nije počelo. Ured disciplinskog tužioca je donio odluku o zatvaranju predmeta, zaključivši da nema disciplinskog prekršaja zbog nepokretanja postupka, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Danas dženaza žrtvama stradalim u Zvorniku 1992. godine: Ožiljci nakon zločina trajni 1. Juna 2021. Vijest Porodice ubijenih i nestalih žrtava svakog mjeseca maja obilaze stratišta na području Zvornika, dok će se danas, 1. juna obaviti ukop pet osoba stradalih tokom 1992. godine u ovom gradu, rečeno je iz Udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba ove općine.
Početak disciplinskog postupka protiv Gordane Tadić krajem juna 31. Maja 2021. Vijest Glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić zakazana je za 25. juni, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
U septembru glavno ročište na suđenju za klevetu protiv Davora Dragičevića 31. Maja 2021. Vijest Osnovni sud u Banjaluci prihvatio je dokazni materijal i prijedloge devet svjedoka te za septembar zakazao glavno ročište na suđenju za klevetu protiv Davora Dragičevića po tužbi koju su protiv njega podnijeli bivši i sadašnji visoki funkcioneri Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), potvrdio je advokat Dragan Tolimir.
Na području općine Kalinovik otkrivena masovna grobnica 31. Maja 2021. Vijest Na lokalitetu Dobro Polje u općini Kalinovik danas je otkrivena masovna grobnica, u kojoj su do ovoga trenutka uočeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve rata, a očekuje se da će se na ovom lokalitetu pronaći još žrtava, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Špoljarić Vladimir: Vještaci ponovo nisu došli 31. Maja 2021. Suđenje Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću za seksualno uznemiravanje, ponovo se nisu pojavili vještaci Tužilaštva Bosne i Hercegovine.