Vijesti


Odbijena apelacija Alminka Islamovića, osuđenog za zločin u Bosanskom Brodu 11. Juna 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Alminka Islamovića, nekadašnjeg pripadnika i komandira voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je osuđen na tri godine zatvora zbog zločina počinjenog 1992. na području Bosanskog Broda, zaključivši da nije došlo do kršenja njegovog prava na pravično suđenje i efektivan pravni lijek.
Obustavljen postupak za zločine u Prijedoru zbog smrti optuženog 11. Juna 2021. Vijest Državni sud je obustavio krivični postupak protiv Marinka Praštala, kojem se sudilo za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Konferencija OSCE-a: Pritisci nisu obeshrabrili novinarska istraživanja 10. Juna 2021. Vijest Slobodni i nezavisni mediji predstavljaju jedan od osnovnih demokratskih principa, ali su prijetnje upućene nezavisnim medijima sve učestalije, podrivajući tako demokratiju i stabilnost, rekla je ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist na konferenciji posvećenoj prijetnjama slobodi medija.
Eksumacija grobnice U Potočarima ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 10. Juna 2021. Vijest U Potočarima kod Srebrenice ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) pretpostavljaju da se radi o ženi bošnjačke nacionalnosti čije tijelo je 1995. godine doneseno i ukopano na ovoj lokaciji.
Potvrđena optužnica protiv Gorana Viškovića za zločine na području Vlasenice i Milića 10. Juna 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je uređenu optužnicu protiv Gorana Viškovića zvanog Vjetar, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je počinio zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice i Milića u periodu između aprila 1992. i kraja 1993. godine.
Vijeće Evrope zatražilo ubrzavanje procesa izbornih reformi u cilju ispunjenja presude “Sejdić i Finci” 10. Juna 2021. Vijest Odbor ministara Vijeća Evrope pozvao je bh. vlasti da ubrzaju proces izborne reforme kako bi se Ustav i zakoni uskladili s presudama Evropskog suda za ljudska prava i ispunila presuda u predmetu “Sejdić i Finci”.
Osuđeniku za zločine kod Donjeg Vakufa uvažena molba za odgodu zatvora 10. Juna 2021. Vijest Branko Čigoja i Saša Boškić, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na po 14 godina zatvora za zločin nad civilima počinjen u Oborcima kod Donjeg Vakufa, već su upućeni na izdržavanje kazne, dok je Željku Todiću, osuđenom na istu kaznu, izdržavanje odgođeno do kraja godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
aleksic i lecic Novi početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta 14. juna 9. Juna 2021. Vijest Početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada, ponovo je zakazan za 14. juni, potvrđeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Tužilaštvo zatražilo veću kaznu za Jasmina Keserovića, a Odbrana oslobađanje za ratovanje u Siriji 9. Juna 2021. Suđenje Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo je zatražilo strožiju kaznu za Jasmina Keserovića, prvostepeno osuđenog na šest godina zatvora za ratovanje u Siriji, dok je Odbrana tražila njegovo oslobađanje ili ponovno održavanje postupka za tačku optužnice koja se odnosi na javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Dan nestalih općine Ilijaš: “Mi ni mezara nemamo” 9. Juna 2021. Vijest U organizaciji Udruženja nestalih osoba, manifestacijom pod nazivom “Govorite, šutnja je bol duše” obilježen je Dan nestalih osoba općine Ilijaš, uz molbu članova porodica onima koji imaju informacije o grobnicama da ih podijele i pomognu u pronalasku još 46 osoba sa ovog područja.