Suđenje

Srbija: Počelo suđenje za ubistvo bračnog para kod Foče

3. Juna 2021.15:51
Pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje Danku Vladičiću, optuženom da je počinio ratni zločin protiv civila ubistvom komšija, bračnog para bošnjačke nacionalnosti, u selu Brod na Drini kod Foče u avgustu 1992. godine.

This post is also available in: English

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN BiH

Vladičića optužnica tereti za ubistvo Rame i Time Vranjače počinjeno u njihovoj kući u blizini Foče.

Prema optužnici, koja je pročitana na ročištu, Vladičić je ušao u stan porodice Vranjača u Brodu na Drini, nadomak Foče, “naoružan vojnom puškom i crnom kremom namazan na licu” i pucao u bračni par. Njihova tijela nikada nisu pronađena.

Vladičić je negirao optužbe.

“Nisam bio tamo i ne znam o čemu se radi”, rekao je Sudu.

U optužnici nije precizirano da li je bio pripadnik bilo koje policijske ili vojne jedinice, a sam Vladičić je kazao da tokom rata nije bio član nijedne oružane grupe.

Dodao je da poznaje porodicu Vranjača, da je bio vrlo blizak sa njihovim sinom Šefikom i naglasio: “Tima mi je bila poput majke.”

Naveo je da su se svi u njegovom komšiluku dobro slagali, čak i kada je izbio rat.

“Nikakvih tenzija (nije bilo), neki Muslimani su otišli, ono što je ostalo, mi smo se družili”, rekao je on.

Međutim, Remzija Ždraljević, jedna od kćerki Rame i Time Vranjače, drugačije je opisala atmosferu.

“Moji roditelji su bili jedini Muslimani koji su ostali u Brodu”, kazala je ona Sudu.

Dodala je da je živjela u Crnoj Gori kad je čula da njeni roditelji možda više nisu sigurni u Brodu na Drini.

“Indirektno su mi javljali da sklonimo roditelje jer će stradati, ali je otac bio bolestan i slab i mislili su da ih neće niko dirati jer nikome nisu naudili”, rekla je Ždraljević.

Tokom istrage 2014. godine, Ždraljević je navela da je Vladičić bio “problematičan”, da su ga se “svi plašili” i da je bio “sklon vršenju zločina”.

“To je uopšteno, volio se tući, bilo je sitnih krađa, prevara – ja nisam vidjela, ali to su epiteti koji su išli uz njega”, naglasila je ona pred Sudom.

Dodala je da je čula razne priče o tome šta se dogodilo njenim roditeljima. Na osnovu jedne od njih, Vladičić i njihov drugi komšija, Miodrag Đajić zvani Pušo, počinili su zločin, a Đajić je kasnije počinio samoubistvo jer “nije se mogao nositi s tim”.

Na pitanje želi li od Vladičića odštetu, Ždraljević je kazala da traži samo informacije o tome šta se dogodilo njenim roditeljima.

“Ja od Danka samo hoću da saznam gdje su, da ih dostojno sahranimo… Da mi kaže gdje su sahranjeni. Koliko čujem, nisu ni sahranjeni, nego bačeni na smetljište – to niko nije zaslužio”, rekla je ona.

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju u Bosni i Hercegovini podiglo je optužnicu protiv Vladičića u februaru 2019., a srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je slučaj, te ga je optužilo u februaru 2021. godine.

Suđenje se nastavlja u septembru.

Milica Stojanović


This post is also available in: English