Vijesti


Nakon videa SNSD-a iz Facebooka kažu da će nastaviti uklanjati sadržaje koji šire mržnju 17. Juna 2021. Vijest Poslije uklanjanja sadržaja sa zvanične Facebook stranice Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojim se odaje počast Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Heregovini, i negodovanja ove stranke zbog odluke, iz ove društvene mreže su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojasnili da bi se stranica stranke mogla suočiti sa trajnom zabranom ako nastavi sa sličnim objavama.
I dalje traje istraga protiv bivšeg predsjednika Saveza logoraša BiH Jasmina Meškovića i ostalih 17. Juna 2021. Vijest Iako je prije više od godinu i po Jasmin Mešković uhapšen zbog sumnje da je počinio koruptivno krivično djelo, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo još nije okončalo istragu protiv bivšeg predsjednika Saveza logoraša Bosne i Hercegovine i još pet osoba.
Slučaj “Memić”: Uhapšena Alisa Mutap 16. Juna 2021. Vijest Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhapsili su dvije osobe, među kojima je, kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Alisa Mutap-Ramić, koja je bila u društvu sa Dženanom Memićem u noći kada je zadobio teške povrede od kojih je preminuo.
Zukan Helez najavio žalbu na presudu Općinskog suda u Bugojnu 16. Juna 2021. Vijest Državni parlamentarac i potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zukan Helez, koji je nepravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog davanja lažnog iskaza, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rekao da ova presuda neće uticati na rad Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, čiji je član, te da će uložiti žalbu na presudu.
Salihović tvrdi da se iz računa ne vidi da je on primio sredstva 16. Juna 2021. Suđenje U nastavku suđenja bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću za zloupotrebu položaja, Odbrana je zahtijevala da se pokažu određeni originalni računi, a vještak je objašnjavao da računi nisu jedini dokumenti na osnovu kojih je izračunavao troškove.
Zatraženo produženje pritvora osumnjičenoj za finansiranje terorizma 16. Juna 2021. Vijest Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da za još dva mjeseca produži pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti, dok je njena Odbrana predložila da joj se izreknu najstrožije mjere zabrane.
U firmi u Grudama pronađene aviobombe 16. Juna 2021. Vijest U skladišnim prostorijama jednog preduzeća na području općine Grude pronađena je veća količina aviobombi, čiji nabavka, držanje i promet građanima nikako nisu dozvoljeni, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
U prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH 15. Juna 2021. Vijest Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Državnim sudom.
Porodice zatražile sastanak s gradonačelnicom Sarajeva o izgradnji spomenika žrtvama na Kazanima 15. Juna 2021. Vijest Članovi porodica, uz podršku pojedinaca iz javnog života i udruženja, uputili su pismo gradonačelnici Sarajeva u kom traže sastanak na kome bi se razgovaralo o izgradnji spomenika žrtvama stradalim na Kazanima.
Špoljarić: Vještaci konstatovali psihičke posljedice kod oštećene 14. Juna 2021. Suđenje Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću za seksualno uznemiravanje, vještaci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da su kod oštećene konstatovali psihičke posljedice i umanjenje životne aktivnosti.