Vijesti


Zbog spornih diploma pretresi u Američkom univerzitetu u Tuzli 18. Juna 2021. Po nalogu Državnog tužilaštva, policija je započela pretrese u Tuzli, Lukavcu i Sarajevu s ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli, saopćeno je iz Tužilaštva.
Nakon više od pet godina suđenja novi datum presude za zločine počinjene u Rogatici 18. Juna 2021. Vijest Izricanje prvostepene presude Božidaru Perišiću i Vinku Zoranoviću za zločine počinjene u Rogatici koje je bilo zakazano za početak juna, odgođeno je za 5. juli jer su članovi Vijeća bili odsutni, rečeno je na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Počelo suđenje banjalučkim inspektorima za uništavanje dokaza u slučaju “Dragičević” 17. Juna 2021. Suđenje Suđenje inspektorima banjalučke Policijske uprave Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića, počelo je pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci čitanjem optužnice i saslušanjem tri svjedoka Okružnog tužilaštva.
Grčević negira optužbe pred Istražnom komisijom i iznosi podatke o neradu sudije Tabakovića 17. Juna 2021. Vijest Na saslušanju pred parlamentarnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, predsjednik Osnovnog suda u Brčkom Jadranko Grčević izjavio je da su nemoguće zloupotrebe CMS-a prilikom dodjele predmeta, kako je to tvrdio sudija ovog suda.
Bruno Stojić uputio pismo žaljenja 17. Juna 2021. Vijest Nekadašnji ministar odbrane takozvane Herceg-Bosne Bruno Stojić, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, uputio je Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS), koji treba odlučiti o njegovom zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu, pismo u kojem izražava žaljenje zbog svih žrtava.
Problemi javne uprave: Mali broj državnih službenika vjeruje da bi bili zaštićeni kao “zviždači” 17. Juna 2021. Vijest Netransparentnost u radu institucija te politički i lični uticaji pri zapošljavanju, posebno vodećih službenika u državnoj službi, kao i neinformisanost građana, samo su neki od problema javne uprave u Bosni i Hercegovini koji bi se mogli minimizirati usvajanjem Strategije za reformu javne uprave na svim nivoima, rečeno je tokom predstavljanja izvještaja projekta “Osnaživanje civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu”.
Presuda Stanišiću i Simatoviću zakazana za 30. juni 17. Juna 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) je presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, zakazao za 30. juni, saopćeno je iz ovog suda.
Elektroprivreda HZHB-a nabavlja vozilo u vrijednosti 52.000 KM 17. Juna 2021. Vijest “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” (EP HZHB) objavila je tender za kupovinu putničkog vozila, limuzine u vrijednosti od 52.130 maraka bez PDV-a, nedugo nakon što je ova kompanija nabavila luksuzni Audi šest, najvredniji kupljeni službeni automobil ove godine.
Mehmed Tutmić Povratniku sa sirijskog ratišta potvrđena jedinstvena kazna za terorizam i držanje oružja 17. Juna 2021. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je raniju odluku kojom su preinačene presude Mehmedu Tutmiću te mu je izrečena jedinstvena kazna od pet godina i pet mjeseci zatvora zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.
Eksumacija grobnice Kalinovik Pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve na području Foče 17. Juna 2021. Vijest Na lokalitetu Račići u općini Foča-Ustikolina pronađeni su posmrtni ostaci za koje se vjeruje da pripadaju žrtvama proteklog rata, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).