Vijest

U firmi u Grudama pronađene aviobombe

U skladišnim prostorijama jednog preduzeća na području općine Grude pronađena je veća količina aviobombi, čiji nabavka, držanje i promet građanima nikako nisu dozvoljeni, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Avionske bombe pronađene u općini Grude. Foto: Tužilaštvo BiH

Kako je navedeno u saopćenju, tužilac Tužilaštva BiH i službenici Federalne uprave policije (FUP) vrše pretres jednog preduzeća u općini Grude, gdje je pronađena veća količina avionskih bombi.

“Prema dostupnim informacijama, u skladišnim prostorima navedenog poduzeća nalazi se veća količna aviobombi, čija proizvodnja, nabava, držanje i promet građanima nikako nije dozvoljena. Na lokaciji pretresa prisutni su i specijano obučeni policijski djelatnici za kontradiverzionu zaštitu, radi potrebe deaktiviranja eksplozivnih sredstava”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Kako stoji u saopćenju, tokom daljnje istrage bit će utvrđeno porijeklo i namjena pronađenih aviobombi, kao i svi drugi elementi potrebni za potpuno rasvjetljavanje ovog krivičnog djela.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je kazao da u ovom trenutku ne može reći o kojem preduzeću se radi. Upitan je li pronađeno oružje bilo namijenjeno za izvoz, Grubešić je odgovorio da će se sve utvrđivati tokom istrage.

“Nećemo davati više detalja. Još uvijek sve to traje”, naveo je Grubešić.

Radi se o predmetu za krivično djelo “neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene” Krivičnog zakona BiH.

    Emina Dizdarević Tahmiščija