Vijest

Slučaj “Memić”: Uhapšena Alisa Mutap

16. Juna 2021.15:28
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhapsili su dvije osobe, među kojima je, kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Alisa Mutap-Ramić, koja je bila u društvu sa Dženanom Memićem u noći kada je zadobio teške povrede od kojih je preminuo.
Protesti nakon smrti Dženana Memića, arhiv. Foto: BIRN BiH

Pored policije, ovu informaciju je potvrdio i advokat Ifet Feraget, navodeći da bi članovi porodice Memić trebali sutra održati press konferenciju ovim povodom.

U policiji navode da su, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Državnog tužilaštva, izvršili pretres na dvije lokacije s ciljem prikupljanja dokaza na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela u okviru predmeta “Dženan Memić”.

“Tokom današnjih aktivnosti, policijski službenici slobode su lišili A.R. i M.O. Ove osobe su smještene u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS-a, odakle će u zakonski propisanom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH”, kazao je glasnogovornik sarajevskog MUP-a.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da, u okviru predmeta o stradanju Dženana Memića, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Federalne uprave policije (FUP) i MUP-a KS-a vrše pretrese na više lokacija na području Sarajeva, Zenice i Banje Luke radi prikupljanja dokaza.

“Dvije osobe čiji se prostori pretresaju jesu pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, kao i da se radi intenzivno na ovom predmetu koji se odnosi na organizovani kriminal u vezi sa ometanjem istrage i prikrivanjem dokaza.

Do sada su u sklopu ove istrage i zbog ovih djela, ali i pomoći počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, uhapšeni i pritvoreni Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS-a, Alisin otac Zijad Mutap te službenik MUP-a KS-a Josip Barić.

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

Haris Rovčanin