Vijest

Porodice zatražile sastanak s gradonačelnicom Sarajeva o izgradnji spomenika žrtvama na Kazanima

15. Juna 2021.16:11
Članovi porodica, uz podršku pojedinaca iz javnog života i udruženja, uputili su pismo gradonačelnici Sarajeva u kom traže sastanak na kome bi se razgovaralo o izgradnji spomenika žrtvama stradalim na Kazanima.


Kazani. Foto: BIRN BiH

U pismu upućenom Benjamini Karić, gradonačelnici Sarajeva, Slobodanka Macanović, predstavljena kao kćerka žrtava zločina na Kazanima i aktivna građanka Sarajeva, navela je kako su u ovom gradu izgrađeni brojni spomenici i spomen-ploče koji služe kao opomena da se zločini nikad ne ponove.

“Ono što nas boli jeste činjenica da imena žrtava zločina na Kazanima nećemo vidjeti na tim spomen-pločama i spomenicima u gradu. Iako su žrtve, građani i građanke Sarajeva, odvedeni iz svojih stanova i kuća, njihovo stradanje do danas nije obilježeno”, navodi se u pismu koje je potpisala Macanović, uz podršku 14 pojedinaca iz javnog života i četiri udruženja.

U pismu se navodi kako se podržava “obilježavanje jame na Kazanima kao masovne grobnice”, ali da je tu riječ o lokaciji koju je gotovo nemoguće urediti na način da ona bude pristupačna starijim građanima, prvenstveno porodicama žrtava.

Zbog toga se u pismu poziva na inicijativu roditelja ubijene djece u Prijedoru koji od tamošnjih gradskih vlasti zahtijevaju izgradnju spomenika u centralnom dijelu grada, a ne na lokacijama masovnih grobnica gdje su pronađena tijela ubijene djece.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako je nakon više od osam godina postignut dogovor za izgradnju spomenika u Prijedoru, dok su roditelji stradale djece poručili kako je spomenik potrebno napraviti “dok su oni živi” jer bi ukazivao na ono što se desilo.

Branko Ćulibrk iz Centra za mlade KVART, udruženja koje je – pored Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Mreže za izgradnju mira i Foruma ZFD BiH – podržalo ovo pismo, rekao je kako je o načinima za izgradnju spomenika u Sarajevu razgovarano na sastanaku u maju, na kojem se došlo do postizanja dogovora.

“U maju smo bili na sastanku i tu smo razgovarali o tome kako je tekao cjelokupan proces za izgradnju spomenika u Prijedoru i koji se koraci trebaju poduzeti – šta se može primijeniti iz tog procesa u Sarajevu”, kazao je Ćulibrk.

U ranijim razgovorima novinara BIRN-a BiH sa Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) rečeno je kako se podržava odluka o izgradnji spomenika, ali kako bi on trebao biti postavljen i u Sarajevu.

Edvin Kanka Ćudić iz ovog udruženja je kazao kako bi spomenik u Sarajevu bio opomena.

Gradska uprava je u maju objavila tender za idejno rješenje za podizanje spomenika na lokalitetu Kazani. Rok za prijavu ističe za dva dana.

Od gradonačelnice Karić do objave teksta nismo dobili odgovor na pitanje da li će se sastanak, čije je održavanje traženo do 22. juna, i održati.

 

Nermina Kuloglija-Zolj