Vijest

U prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Državnim sudom.

Vijeće ministara i Parlament BiH. Foto: BIRN BiH

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Državnim sudom, koji je predložilo Vijeće ministara.

Tokom rasprave o ovom Prijedlogu, zastupnik Damir Arnaut iz Naše stranke je kazao da je riječ o evropskom zakonu koji ide ka rješavanju problema u BiH. Uložio je amandman koji se odnosi na trajanje istraga Tužilaštva BiH.

Zastupnica Alma Čolo iz Stranke demokratske akcije (SDA) je na sjednici rekla da se, prema njenim saznanjima, procesi u Sudu BiH završavaju u zakonom predviđenom roku.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je u novembru 2020. godine pisala o nacrtu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku koji je predložilo Ministarstvo pravde. Prema mišljenju pravnih stručnjaka, taj zakon ne bi riješio problem dugotrajnih procesa jer ne definiše jasne rokove, dok pojedini smatraju i da je potrebna veća disciplinska odgovornost sudija i tužilaca zbog propusta u radu.

Tada je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) upozorilo da je neostvarivanje prava na pravična suđenja ugrožavanje ne samo ljudskih prava nego i prepreka ekonomskom životu i daljnjem putu BiH ka Evropskoj uniji (EU).

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH također je u prvom čitanju danas usvojen Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine se odnose na javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, s posebnim naglaskom na konstantan govor mržnje na internetu.

Predlagač izmjena Zakona o krivičnom postupku, Denis Zvizdić je ranije za BIRN BiH rekao da izmjene imaju za cilj da prošire opseg inkriminirajućeg govora mržnje na način da ne bude obuhvaćena samo “nacionalna, rasna i vjerska mržnja”, već i “svaki drugi oblik mržnje”.

Nakon prvog čitanja, slijedi drugo čitanje u Predstavničkom domu, nakon čega prijedlozi idu u Dom naroda.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija