Vijest

Zatraženo produženje pritvora osumnjičenoj za finansiranje terorizma

16. Juna 2021.12:43
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da za još dva mjeseca produži pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti, dok je njena Odbrana predložila da joj se izreknu najstrožije mjere zabrane.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ćazim Hasanspahić je u obrazloženju prijedloga kazao da je do sada proveden niz istražnih radnji, iz kojih je evidentno da je osumnjičena obavljala novčane transakcije u dvije banke u BiH, gdje je podizala, mijenjala i slala novac za koji se utvrđuje u kojoj sumi je završio kod njenog supruga, koji se u Siriji bori na strani terorističkih organizacija.

“Iz iskaza svjedoka proizilazi da je osumnjičena putovala u Siriju koristeći se švicarskim pasošem i da je novac koji je podizala njen suprug koristio za kupovinu snajperskog naoružanja u Siriji, a sredstva su dijeljena ostalim licima na tom području”, rekao je tužilac i naveo da je iz pasoša osumnjičene vidljivo da je putovala u Tursku.

Sena Hamzabegović, prema navodima tužioca, boravi i radi u Bernu u Švicarskoj, gdje ima otvorene bankovne račune, te je Tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći zatražilo informacije o tome da li su prema Siriji vršene transakcije i sa ovih računa, nakon čega će biti zatraženo finansijsko i vještačenje tri oduzeta mobitela, kako bi se utvrdilo s kojim je sve licima bila u kontaktu.

Tužilac je kazao i da osumnjičena nije dala odgovor gdje se nalazi njen bh. pasoš iako je izjavila da isti posjeduje, te da je ranije osuđivana za organizovani kriminal.

“Od 2013. do 2018. su provedene radnje za koje se sumnja da su preduzete s ciljem finansiranja terorističkih organizacija te je iskazana spremnost da se na duži period podržavaju takve organizacije”, rekao je tužilac.

Senu Hamzabegović su 11. maja 2021. na tuzlanskom aerodromu uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a iz Tužilaštva je tada saopćeno da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata sudjelovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući formacije “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge jedinice.

Pored toga, prema saopćenju Tužilaštva, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata svome suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, prosljeđivala novac iako je znala da će on biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Odbrana osumnjičene je navela da su novčane transakcije koje spominje Tužilaštvo obavljene od 2013. do 2014. godine, te da se nikako akcenat ne može staviti na duži kontinuitet izvršenja djela.

Branilac Zlatko Ibrišimović je kazao da je djelo koje je osumnjičenoj stavljeno na teret u Krivični zakon uvedeno tek u martu 2015., ali nije bilo u zakonu 2013. i 2014. godine, kada su se transakcije desile.

“Moja branjenica je izjavila da sredstva iz transakcija potiču od prodaje nekretnine koja je bila u vlasništvu njenog supruga i koja je obavljena dok je on još uvijek bio u BiH, dok nije otišao u Siriju. Uzeo je novac, ali nije rekao za koju svrhu”, izjavio je branilac.

Nesporno je, prema njegovim riječima, da Sena Hamzabegović ima državljanstvo i stalno zaposlenje u Švicarskoj, ali ima i prebivalište u BiH, gdje su nastanjeni članovi njene uže porodice, te je osumnjičena, da je imala namjeru, mogla iskoristiti tri dana, kada je Sud u maju isprva odbio da joj odredi pritvor, i napustiti BiH.

Ibrišimović je kazao da je osumnjičena upoznata s ovim postupkom čak 2016. godine, kada je saslušana u svojstvu svjedoka, a najstrožije mjere zabrane, među kojima je i kućni pritvor, predložio je zbog njene životne dobi i zdravstvenog stanja.

“U izjavi je navela da nema kontakt sa suprugom, da ne zna da li je živ”, dodao je branilac.

Sudsko vijeće će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti u zakonom predviđenom roku.

Haris Rovčanin