Vijesti


U prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH 15. Juna 2021. Vijest Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Državnim sudom.
Porodice zatražile sastanak s gradonačelnicom Sarajeva o izgradnji spomenika žrtvama na Kazanima 15. Juna 2021. Vijest Članovi porodica, uz podršku pojedinaca iz javnog života i udruženja, uputili su pismo gradonačelnici Sarajeva u kom traže sastanak na kome bi se razgovaralo o izgradnji spomenika žrtvama stradalim na Kazanima.
Špoljarić: Vještaci konstatovali psihičke posljedice kod oštećene 14. Juna 2021. Suđenje Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću za seksualno uznemiravanje, vještaci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da su kod oštećene konstatovali psihičke posljedice i umanjenje životne aktivnosti.
Eksumacija grobnice Na ekshumaciji u Bijeljini pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe 14. Juna 2021. Vijest Na lokalitetu Pilakuša, mjesnom groblju na području Bijeljine, ekshumirani su posmrtni ostaci dvije žrtve iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Sutra u Parlamentu BiH rasprava o izmjenama zakona vezanim za kažnjavanje govora mržnje na internetu 14. Juna 2021. Vijest Zastupnici u Državnom parlamentu će na sjednici planiranoj za 15. juni raspravljati o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje se odnose na javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, s posebnim naglaskom na konstantan govor mržnje na internetu.
Odbrana i sin Ratka Mladića najavili moguće pokretanje revizije drugostepene presude 14. Juna 2021. Vijest Nakon što je prošle sedmice Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) osudilo Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), na doživotnu kaznu zatvora, njegova Odbrana i sin su najavili pokretanje revizije konačne odluke, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
aleksic Odgođen početak suđenja “ravnogorcima” zbog Aleksićevog zdravstvenog stanja 14. Juna 2021. Vijest Početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada, odgođen je zbog zdravstvenog stanja optuženog Aleksića.
Vlada Republike Srpske najavila objavu Izvještaja o stradanju u Srebrenici 11. Juna 2021. Vijest Vlada Republike Srpske je na posebnoj sjednici primila k znanju Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godina, saopšteno je nakon sjednice.
Suđenje banjalučkom inspektoru za korupciju počelo ispočetka 11. Juna 2021. Suđenje U nastavku suđenja inspektoru Policijske uprave Banjaluka Nenadu Grujiću, optuženom za traženje i primanje mita, Tužilaštvo je saslušalo dva svjedoka – inspektore Zorana Gašića i Miroslava Kalabića.
Eksumacija grobnice Kalinovik U nastavku ekshumacije u Kalinoviku pronađeni ostaci još dvije osobe, ukupno devet do sada 11. Juna 2021. Vijest U općini Kalinovik, na lokalitetu Dobro Polje, u masovnoj grobnici otkrivenoj prije dvije sedmice, pronađeni su ostaci još dvije osobe pa je ukupni broj otkrivenih posmrtnih ostataka do sada devet, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe (INO).