Vijesti


Slučaj “Memić”: Zatraženo produženje pritvora za policajca Josipa Barića 21. Juna 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora od mjesec dana za policajca Josipa Barića, uhapšenog 22. aprila u sklopu istrage o stradanju Dženana Memića, dok se Odbrana protivila ovom prijedlogu.
Amir Zukić i ostali: Vještak nije došao – razmatrani prigovori na zakonitost dokaza 21. Juna 2021. Suđenje U nastavku suđenja Amiru Zukiću i ostalima pred Opštinskim sudom u Sarajevu zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, razmatrani su prigovori Odbrana na zakonitost dokaza, dok se pozvani vještak nije pojavio.
Slučaj “Memić”: Tužilaštvo BiH uskoro planira podizanje optužnice 18. Juna 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za osumnjičenu Alisu (Mutap) Ramić koja je bila sa Dženanom Memićem kada je stradao, kao i za Muamera Ožegovića, Nebojšu Veljovića i Nedžada Hrvata, te najavilo da u narednom periodu planira objedinjavanje predmeta i podizanje optužnice.
Parlament Federacije nabavlja automobil od 65.000 KM 18. Juna 2021. Vijest Federalni Dom naroda raspisao je tender za nabavku novog putničkog automobila, crne limuzine od 65.000 maraka bez PDV-a, nakon što je nedavno završena nabavka slične vrijednosti za drugi dom Parlamenta Federacije.
sudnica Suda BiH Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u Donjem Vakufu 18. Juna 2021. Vijest U Državnom sudu je iduće sedmice planiran početak suđenja sedmorici optuženih zbog zločina protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa 1992. godine.
Produžen pritvor osumnjičenoj za finansiranje terorizma 18. Juna 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, produžio pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.
Facebook premijera filma BIRN-a BiH o seksualnom zlostavljanju: Ubija nepravda više od torture i mučenja 18. Juna 2021. Vijest Na međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, 19. juna će Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) na Facebooku emitovati dokumentarni film “Nečujni krik”. Dobrivoje Bojović, jedan od sagovornika u filmu, sedam godina nakon snimanja ponovo govori kako ga boli nepravda jer ne može dokazati istinu, dok jedinu podršku ima od porodice, djece i prijatelja.
Izložba “Djetinjstvo u pokretu” uskoro u Sarajevu: Djeca izložena rizicima i traumama 18. Juna 2021. Vijest “Djetinjstvo u pokretu”, izložba Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu u povodu Svjetskog dana izbjeglica, govori o djeci i maloljetnim osobama koji su, zbog straha od nasilja, progona ili oružanog sukoba, bili prisiljeni napustiti svoje domove.
Zbog spornih diploma pretresi u Američkom univerzitetu u Tuzli 18. Juna 2021. Po nalogu Državnog tužilaštva, policija je započela pretrese u Tuzli, Lukavcu i Sarajevu s ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli, saopćeno je iz Tužilaštva.
Nakon više od pet godina suđenja novi datum presude za zločine počinjene u Rogatici 18. Juna 2021. Vijest Izricanje prvostepene presude Božidaru Perišiću i Vinku Zoranoviću za zločine počinjene u Rogatici koje je bilo zakazano za početak juna, odgođeno je za 5. juli jer su članovi Vijeća bili odsutni, rečeno je na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.