Suđenje

Špoljarić: Vještaci konstatovali psihičke posljedice kod oštećene

14. Juna 2021.17:03
Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću za seksualno uznemiravanje, vještaci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da su kod oštećene konstatovali psihičke posljedice i umanjenje životne aktivnosti.


Vladimir Špoljarić. Foto: Sud BiH

Tim vještaka iz Klinike za psihijatriju u Tuzli sačinio je nalaz na osnovu razgovora s oštećenom i medicinske dokumentacije. Neuropsihijatar Nerminka Aljukić je kazala da je oštećena trpjela strah jakog intenziteta u trajanju od oko 20 dana, srednjeg intenziteta šest mjeseci, a blažeg kontinuirano.

Ona je navela da se strah jakog intenziteta javljao u različitim vremenskim intervalima u situacijama kada je oštećena osjećala prijetnje, uključujući i one po život. Pojasnila je da pod životnom ugroženošću misli na njene navode da joj je optuženi prijetio da će je uništiti, da ima veza ili “Ti si mrtav čovjek”.

Aljukić je kazala koji su sve simptomi konstatovani kod oštećene, te objasnila kako osobe različito reaguju na traume u zavisnosti od strukture ličnosti, vlastite percepcije, moralnih stavova i drugih faktora. Dodala je da su konstatovali pad životne aktivnosti kod oštećene za deset odsto.

Odbranu Špoljarića interesovalo je da li bi nalaz vještaka bio drugačiji ukoliko navodi oštećene nisu tačni.

Aljukić je rekla da su oni obavili procjenu psihičkog stanja, koja se može dovesti u vezi sa njenim navodima ukoliko se oni dokažu na sudu. Njen kolega, neuropsihijatar Miralem Mešanović kazao je da oni nisu ulazili u istinitost navoda oštećene.

Branilac Senad Pizović pitao je da li bi propusti u radu i privatni problemi takođe mogli dovesti do psihičkih problema, na šta je Aljukić rekla da svaka stresna situacija može dovesti do poremećaja.

Psiholog Mitra Mirković-Hajdukov kazala je da je obavila razgovor sa oštećenom i psihološke testove, na osnovu čega je utvrdila strukturu ličnosti i brojne simptome kod oštećene.

Na pitanje Odbrane da li je povjerovala u navode oštećene, ona je rekla da se nekim testovima ispituje sklonost ka negiranju ili preuveličavanju, te da to nije konstatovala u konkretnom slučaju. Dodala je da je teško znati sa stopostotnom sigurnošću da li neko govori istinu.

Pizović je prigovorio na zakonitost nalaza vještaka, navodeći da je oštećena predala medicinsku dokumentaciju ljekarima, a da ovi dokumenti nisu priloženi uz optužnicu, kao i da uz nalaz nije dostavljen prateći materijal. On je dodao i da prigovara što je punomoćnik oštećene kontaktirao vještake. Mešanović je rekao da ih je punomoćnik kontaktirao kako bi nalaz sačinili prije godišnjih odmora, a da su oni profesionalno obavili posao.

Špoljarić je optužen da je od decembra 2018. do polovine 2019. godine vršio nasilje na osnovu spola, seksualno uznemiravao i uznemiravao službenicu Kantonalnog suda u Sarajevu, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova.

Suđenje se nastavlja 5. jula, za kada je planirano pozivanje osam svjedoka Odbrane.

    Marija Taušan