Vijesti


Gasal i ostali: Civilne vlasti nadležne za “Iskru” 20. Aprila 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene u Bugojnu 1993. godine, svjedok Selmo Cikotić je, uprkos dokumentima koji su mu prezentovani na pretresu, ostao pri tvrdnji da vojska nije bila nadležna za zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (
Lokalno pravosuđe: Traženje nestalih u Hercegovini 20. Aprila 2011. Članak Nakon višemjesečne pauze zbog vremenskih uslova, Institut za nestale (INO) BiH počeo je sa traženjem nestalih osoba na području Hercegovine i pronašli su jednu NN osobu na lokalitetu Kruševica (opština Mostar).
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Vidno preplašeni zatvorenik 20. Aprila 2011. Članak Na suđenju Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, dvojica bivših pripadnika Armije BiH su kao svjedoci Tužilaštva kazali da im nije poznato da li je 1994. godine zatvorenik Branko Radenković bio fizički maltretiran.
Pustivuk: Četa sa optuženim na čelu 19. Aprila 2011. Članak Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u maju 1992. godine Srpko Pustivuk, tadašnji pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš, predvodio grupu naoružanih ljudi koji su, kako stoji u optužnici, izvršili napad na selo Gornja Bioča.
Nešković i ostali: Odgođeno suđenje 19. Aprila 2011. Članak Sud BiH odgodio je suđenje Draganu Neškoviću, Zoranu Iliću i Draganu Crnogorcu, optuženima za zločin počinjen u Kravici (općina Bratunac) 1995. godine, a javnost nije obaviještena o razlozima odgađanja.
Memić i ostali: Velike i sporne razlike 18. Aprila 2011. Članak Drugog dana svjedočenja, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva ustvrdio je da su optuženi Mensur Memić, Dževad Salčin i Nedžad Hodžić učestvovali u strijeljanju više osoba u Trusini (općina Konjic) u aprilu 1993. godine.
Adamović i Lukić: Isključena javnost 18. Aprila 2011. Članak Na suđenju Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločine počinjene u Ključu, iskaz je dao zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, ali bez prisustva javnosti.
Lokalno pravosuđe: Godišnjica stradanja civila u Zenici 18. Aprila 2011. Članak U utorak, 19. aprila, obilježava se 18. godišnjica stradanja civila u Zenici, kada je granatom ubijeno 17, a ranjeno oko 70 civila. Za ovo stradanje još niko nije procesuiran pred pravosudnim institucijama.
Pelemiš i Perić: Telegram za egzekuciju 15. Aprila 2011. Članak Na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je sredinom jula 1995. godine dobio telegram u kojem je navedeno da on treba “izdvojiti vod vojnika za egzekuciju zarobljenika” koji su bi
Dolić: Zatražena osuđujuća presuda 14. Aprila 2011. Članak Državno tužilaštvo iznijelo je završnu riječ na suđenju Darku Doliću i zatražilo od Sudskog vijeća da ga proglasi krivim za zločine počinjene 1993. godine na području općine Prozor.