Članak

Nešković i Ilić: Davanje alibija

14. Marta 2012.00:00
Na suđenju za zločine u Srebrenici, trojica svjedoka Odbrane ispričali su da su optuženog Zorana Ilića u julu 1995. godine vidjeli u Bratuncu, te da je optuženi u pratnji policajaca prisustvovao organizovanom ispraćaju njegovog brata u vojsku.

This post is also available in: English

Petko Tešić, nekadašnji pripadnik Trećeg bataljona Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da je u julu 1995. Ilića vidio na ispraćaju njegovog brata Miroslava u vojsku, gdje je on na molbu Ilićevog oca služio goste s obzirom da je po profesiji konobar.

“U kući sam zatekao Zorana Ilića i on je malo pomagao u pripremanju hrane i pića za goste. (…) Zoran je bio tu 12., 13. i 14. jula 1995. godine, kada smo ispraćali regruta”, kazao je Tešić, dodavši da je slavlje povodom ispraćaja bilo upriličeno 12. jula za omladinu, 13. jula za starije i rodbinu, a 14. jula su Miroslava ispratili na autobusku stanicu.    

Svjedok Tešić je ispričao da je za vrijeme ispraćaja spavao u kući optuženog, dodavši da je cijelo vrijeme uz Zorana Ilića bio policajac.

“Jedan mladić je bio tu u maskirnoj uniformi plave boje, kakve je policija nosila. Zoranov otac Jovica mi je rekao da ga prate kako ne bi pobjegao. Jovica mi je pričao tada da je Zoran bio u Srbiji i da je mjesec dana prije vraćen. (…) Kad je doveden iz Srbije, odveli su ih na Jahorinu”, rekao je Tešić.

Tešić je ispričao da su, tri ili četiri dana nakon ispraćaja, pripadnici njegove brigade, među kojima je bio i Zoranov otac, dobili naređenje “da idu na pretres terena u Sandićima”, gdje su osim njih bili i dezerteri, ali da među njima nije bio optuženi Zoran Ilić.

Tužilaštvo BiH tereti Ilića i Dragana Neškovića da su 12. i 13. jula 1995. godine u naselju Budak blizu Potočara učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća radi pronalaska stanovništva i sprovođenja u bazu Ujedinjenih nacija (UN) u Potočarima. Kako je navedeno u optužnici, optuženi su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Ilić je optužen da je pucao iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, a Neškoviću je na teret stavljeno da je naredio dvojici pripadnika ove jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca, što su oni i učinili.

Prema optužnici, Nešković i Ilić bili su pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Ilić je optužen i da je 17. jula 1995. godine u mjestu Jelah ubio jednog zarobljenika.

Svjedoci Petar Zarić i Radivoje Ilić, koji su također svjedočili u Ilićevu korist, ispričali su da su prisustvovali ispraćaju Miroslava u vojsku, gdje su vidjeli da optuženog prati naoružani policajac, te da su čuli da su ga pojedini gosti “zadirkivali” što je bježao u Srbiju.

Radivoje Ilić, daljnji rođak optuženog Ilića i pripadnik Bratunačke brigade, istaknuo je da u Sandićima među dezerterima nije vidio Ilića.
 
Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 21. mart ove godine.

A.S.

This post is also available in: English