Vijesti


Dolić: Zatražena osuđujuća presuda 14. Aprila 2011. Članak Državno tužilaštvo iznijelo je završnu riječ na suđenju Darku Doliću i zatražilo od Sudskog vijeća da ga proglasi krivim za zločine počinjene 1993. godine na području općine Prozor.
Jević i ostali: Odbrane pozivaju 18 svjedoka 14. Aprila 2011. Članak Tužilaštvo BiH je okončalo dokazni postupak na suđenju četvorici optuženih za genocid počinjen u Srebrenici, a njihove Odbrane najavile su saslušanje 18 svjedoka i šest vještaka.
Dronjak: Najkobniji četvrtak 14. Aprila 2011. Članak Bivši zatvorenik “logora Kamenica” kraj Drvara kao svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se čestih premlaćivanja u tom objektu, te lažnih obećanja “upravnika Ratka Dronjka” da će maltretiranja prestati.
Korićanske stijene: Sudjelovanje u ubistvima 14. Aprila 2011. Članak Ljubiša Ćetić, koji je osuđen zbog strijeljanja civila na Korićanskim stijenama, kao svjedok Odbrane kazao je da je i optuženi Saša Zečević učestvovao u ubistvima.
Selimović i ostali: Humano postupanje 13. Aprila 2011. Članak Na suđenju trojici optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost u Petom korpusu Armije BiH (ABiH) tvrdi da se sa srpskim zarobljenicima nije nehumano postupalo.
Gasal i ostali: Dobri i hrabri ljudi 13. Aprila 2011. Članak Četvrtog dana iznošenja nalaza i mišljenja na suđenju za zločine u Bugojnu, vojni vještak Fikret Muslimović kazao je da četvorica optuženih “po prirodi nisu povezani s ratnim zločinima”.
Korićanske stijene: “Budale pobile muslimane” 13. Aprila 2011. Članak Svjedočeći u korist svog supruga, optuženog Saše Zečevića, Stojka Zečević je rekla da je od njega saznala da su pripadnici njegove jedinice počinili ubistva na Korićanskim stijenama.
Adamović i Lukić: Optuženi čekao zadatke 13. Aprila 2011. Članak Vještak za vojna pitanja na suđenju za zločin počinjen u Ključu, izjavio je da optuženi Boško Lukić, kao komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Ključ, nije imao konkretne zadatke.
Vranješ i ostali: Počelo suđenje za zločin u Kotor-Varoši 13. Aprila 2011. Članak Čitanjem optužnice Tužilaštva BiH, započelo je suđenje Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću, optuženima za zločin počinjen nad civilima 1992. godine u Kotor-Varoši.
Nepovjerenje u rad pravosuđa 11. Aprila 2011. Članak Na konferenciji o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) predstavljeni su rezultati istraživanja javnog mnijenja u BiH, prema kojima većina građana smatra da suđenja nisu doprinijela pomirenju.